Mjölby kommun satsar 650 000 på elevresa

Samtliga högstadieelever i Mjölby kommun får en betald resa till Liseberg på skolavslutningen – för 650 000 kronor.

Bjudresa. Kommunen bjuder alla Mjölbys högstadieelever på en Lisebergsresa, som kompensation för att det inte blir någon abslutningsfest för niorna.

Bjudresa. Kommunen bjuder alla Mjölbys högstadieelever på en Lisebergsresa, som kompensation för att det inte blir någon abslutningsfest för niorna.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Mjölby2017-03-24 05:00

Det beslutade en oenig kommunstyrelse på onsdagen. Den borgerliga oppositionen ville gå på ett billigare förslag där sjuor och åttor och deras föräldrar som tidigare år får bidra till inträde och åkbiljetter.

Bakgrunden är att det pågått diskussioner om att skolorna och fritidsgårdarna skulle ordna ett drogfritt arrangemang för niorna i år – en fest med middag, musikuppträdande och dans. Tanken var att det skulle bli ett gemensamt alternativ till privata mer eller mindre drogfria festligheter som arrangerats.

Och avsikten med det är förstås att minska risken för en alkoholdebut för sextonåringarna i samband med att de går ut nian.

Elevenkäter har gjorts både i högstadiet och på gymnasiet om Mjölbyungdomarnas erfarenheter av alkohol. Svaren tyder på att de flesta gymnasieelever druckit alkohol flera gånger och att det ofta just var i nian som det skedde första gången.

Diskussionerna om ett tänkbart kommunalt arrangemang har dock visat sig kräva mer tid. En rad punkter behöver gås igenom och man insåg i början av vårterminen att ambitionen om ett arrangemang redan till årets avslutning var för optimistisk. Nu hoppas man komma till skott nästa år.

Därför las ett förslag fram till kommunstyrelsen om hur man ska kompensera årets niondeklassare. Flera möjliga nivåer formulerades där den politiska majoriteten fastnade för den högsta nivån, att kommunen betalar hela kostnaden för kommunens 880 högstadielever att åka till Liseberg inklusive inträde och åkband. Kostnad 650 000 kronor, varav 200 000 redan är avsatta till det planerade avslutningsarrangemanget för niorna.

– Vi ville göra den här satsningen, dels för att skapa en gemenskapskänsla mellan eleverna i våra skolor, dels för att få ett alternativ till de privata festarrangemang och på så sätt kanske skjuta upp alkoholdebuten, säger Cecilia Burenby, kommunstyrelsens ordförande (S).

Oppositionen med M och L är inte emot själva arrangemanget men föredrog ett något billigare alternativ där sjuor och åttor får bussresan betald, men får stå för halva inträdet själva.

– Det är inte fel att ungdomar får lära sig att spara till något de vill göra. Det innebär ett egenansvar. Visst är det roligt att bli bjuden, men det finns många hål i kommunen där det behövs pengar, menar Monika Gideskog (M).

Hon är också kritisk till att rektorer och fritidsgårdar inte lyckats få till en avslutningsfest för niorna redan i år.

– Detta är ett arbete som startades 2014 och man kan ha synpunkter på det. Men då får vi se till att det verkligen blir av 2018, säger hon.

Lisebergsresan

De subventionerade resorna till nöjesparken Liseberg startade redan 2008 för Mjölbyelever.

Fältassistenterna och Kombrå (brottsförebyggande rådet) försökte ordna skolavslutningsfirande 2013. Men intresset var svalt.

2014 startade ett projekt där kommunen försökte ordna mer gemensamma arrangemang för kommunens fyra högstadieskolor. Det är sjuorna det året som i år går ut nian och skulle fått en avslutningsgala.

Resan är en kompensation för att galan inte kunde genomföras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!