Genom Leaderprogrammet (numera LLU som står för Lokalt ledd utveckling) Folkungaland har företagare, organisationer och föreningar i Mjölby kommun fått ekonomiskt stöd som gjort att de kunnat utveckla sina företag och verksamheter på olika sätt. Programperioden har förlängts till 2022 i väntan på att en ny ansökan till EU för ytterligare en programperiod ska bli klar. Mjölby är en av de kommuner som även fortsättningsvis vill delta under en ny programperiod för att stödja och utveckla verksamheter på landsbygden.
– Hur mycket pengar vi kommer att gå in med beror på hur många kommuner som kommer att vara med, säger kommunalrådet Cecilia Burenby (S) som är nöjd över utfallet den gångna programperioden.
Kommunens insats under perioden var 2 350 791 kronor. Med uppväxling av insatt kapital och ideellt arbete blev utfallet 10 140 859 kronor, något Cecilia Burenby är nöjd med.
Totalt är det 15 olika projekt i kommunen som har fått stöd under den här perioden för att utveckla sina verksamheter. Vilken typ av stöd de fått beror på vad de har för verksamhet. Östergötlands travsällskap har till exempel fått ett allmänt stöd på drygt 1,6 miljoner kronor från Folkungaland för att utveckla Mantorptravet till en multiarena för bred hästsport medan Hans Bleckert fått ett projektstöd för företag på 200 000 kronor för att bygga en Fläskomat, dvs obemannad gårdsbutik i anslutning till väg 2006. Dessutom finns mikrostöd som till exempel Skrivargårdens lantbruk fått för att undersöka förutsättningarna för att starta en större svampodling för att kunna utveckla företaget.
– För att få stöd måste man uppfylla ett antal kriterier, berättar Jeanette Unér, verksamhetsledare för Folkungaland. Det kan handla om innovationsvärde, om att öka kompetensen inom en verksamhet eller att nå ut till en ny kundgrupp till exempel. Vi tittar på vilken roll de sökande har, vilka behov som finns, långsiktigheten och om verksamheten kommer att leva vidare.
Folkungaland har förutom Mjölby utgjorts av Motala, Vadstena, Linköping, Finspång, Åtvidabergs kommuner och en del av Norrköpings kommun.
– Målet för nästa period är att få med hela länet, säger Jeanette Unér.
Folkungaland är en ideell förening som arbetar för att främja jordbruket på landet och att bevara landsbygden. i Sverige finns 48 leaderområden, i Europa finns drygt 2000 liknande grupper.