Det är frågan som kommunstyrelsen måste ta ställning till i höst.
Utbildningsförvaltningen började under förra året utreda det framtida behovet av skollokaler i Mjölby tätort. Medan arbetet pågick kom nya prognoser om befolkningstillväxten. Man förstod då att man borde planera för åtta parallellklasser i varje årskurs i stället för sju.
Och när politikerna i kommunstyrelsen började inse hur mycket investeringspengar det handlar om så valde man att anlita en extern konsult.
Den rapporten blev klar i våras och handlar om en möjlig utbyggnad av var och en av Lagmansskolan, Blåklintskolan, Vasaskolan och Egebyskolan. Att begränsa utbyggnaden till bara någon av skolorna bedöms inte som möjligt.
Politikerna i Mjölby valde att ställa kompletterande utredningsdirektiv: Skulle det inte bli billigare att bygga en helt ny femte skola i staden?
Den nya utredningen, som även den gjorts av konsultföretaget Arkitema Architects, presenterades i början av sommaren och innehåller sju varianter på hur Mjölbys grundskolebarn ska fördelas i en ny Mjölbyskola och i de fyra som redan finns. Det handlar om vissa omflyttningar, och om vilka stadier och hur många klasser varje skola ska ha. Till dessa sju finns två alternativ med endast utbyggnad av befintliga skolor. Slutsumman hamnar mellan 270 och 380 miljoner kronor, där de billigare varianterna innehåller en femte skola. Några alternativ är billigare, men då har man sparat in på idrottshallar.
– Det är svårt att jämföra kostnaderna rakt av. Det handlar om uppskattade belopp, menar Thomas Kinell som är utredare på utbildningsförvaltningen och just nu arbetar med dessa frågor tillsammans med fastighetschefen Erik Styrenius.
Utredningsmaterialet är omfattande. Om man försöker sätta sig in i det börjar snart siffrorna hoppa omkring framför ögonen i de olika alternativen, med eller utan vanlig eller fullstor idrottshall.
För att kommunstyrelsen ska kunna föreslå investeringar måste nu utbildningsförvaltningen lämna förslag i form av några mer konkreta alternativ. Helst bara två, där det ena innebär utbyggnad, och det andra en femte skola.
– Vi har fått i uppdrag att arbeta vidare med utgångspunkt från materialet. Eftersom arbetet ännu pågår är det inte möjligt att säga vad det resulterar i, säger Thomas Kinell.
Man har fått fram till månadsskiftet augusti–september på sig att presentera ett beslutsunderlag.
Var för någonstans en ny skola skulle kunna ligga har man inte gått in på i utredningen. Konsulten konstaterar bara att det krävs en ny egen tomt som är så stor som möjligt, så att det finns plats för uteverksamhet, gärna i anslutning till idrottsplaner, och med god tillgänglighet och säkra skolvägar.
Det ska även finnas plats för ytterligare utbyggnad i en mer avlägsen framtid. En annan viktig aspekt som framhålls är att man bygger flexibelt. Elevunderlaget ändras över tid och det är viktigt att man enkelt kan ställa om lokaler mellan till exempel förskoleverksamhet och skola.
– Det ingår inte i vårt uppdrag att föreslå en plats, utan vi ska lämna underlag för vägval om hur skollokalerna kan utökas på mest lämpliga sätt. Och det finns ingen färdig tomt som står och väntar för detta ändamål, säger Thomas Kinell.
Han konstaterar att Mjölby tätort växer med nya bostadsområden. Det handlar närmast i tid om Sörby, Svartåstrand och Sjunningsfält. På längre sikt kan fler exploateringsområden bli aktuella.
– Beslutet om den långsiktiga skolutbyggnaden påverkar även planeringen på kort sikt, menar han.
Det som inte påverkas är dock projekteringen av en utbyggnad av matsal med mera på Lagmansskolan.
0142-36 96 05
sune.johansson@ostgotamedia.se