Mjölby hyllar demokratin med jubileumsstig

I år är det 100 år sedan även kvinnor fick rösträtt i Sverige. Jubileet uppmärksammas av Mjölby kommun med en utomhusutställning längs en slinga runt ån.

Kultur- och fritidsstrateg Lena Lindgren guidade en liten skara åhörare runt utställningsslingan om demokratins 100-års jubileum.

Kultur- och fritidsstrateg Lena Lindgren guidade en liten skara åhörare runt utställningsslingan om demokratins 100-års jubileum.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2021-08-27 19:00
undefined
Kultur- och fritidsstrateg Lena Lindgren guidade en liten skara åhörare runt utställningsslingan om demokratins 100-års jubileum.

Regeringen har utlyst en nationell kraftsamling "Demokratin 100 år – samling för en stark demokrati" för att säkerställa en levande och uthållig demokrati för framtiden.

Mjölby vill haka på, och på onsdagen ledde kultur- och fritidsstrategen Lena Lindgren två öppna guidningar runt utställningen som dels består av bilder och texter som hon sammanställt, dels ett statligt material om de politiska omvälvningarna i landet från 20-talet och framåt. 

Utställningen kommer att sitta uppe under hela september månad och sträcker sig på båda sidor om ån mellan cykelbroarna vid minigolfen och vid Prästgårdsliden. Där tas folkrörelsernas framväxt upp och dess betydelse för demokratins utveckling.

– Det är viktigt att koppla historien till dagens samhälle. Jag har försökt väcka frågor om hur det är i dag jämfört med då. Det demokratiska system vi har nu har kanske svagheter men är nog ändå det bästa vi kommit på hittills, menade Lena Lindgren och fick medhåll från den lilla skara åhörare som trotsat det lynniga sensommarvädret.

Efter guidningen tog kommunens ledande politiker emot synpunkter från deltagarna i en medborgardialog om Mjölbys framtida utveckling. Tonvikten låg på det pågående arbetet med kommunens nya Vision 2045.

undefined
Ett antal planscher berättar om personer, miljöer och rörelser under 1900-talets början som medverkade till utvecklingen mot demokrati.

Två av deltagarna på guidningen är paret Kristina Bergman och Anders Rosenqvist. De är intresserade av Mjölbys historia och deltar aktivt i hembygdsföreningens fotogrupp. Flera av bilderna som utgör grunden för utställningen känner de igen därifrån.

– Men vi är inte så aktiva när det gäller politik, säger Kristina och tror inte att de har så mycket att bidra med när det gäller hur det framtida Mjölby ska se ut.

Cecilia Burenby (S), Birgitta Gunnarsson (C) och Lars-Åke Pettersson (M) var på plats och tog emot synpunkter, något som hittills bara kunnat ske digitalt och som även kommer att fortgå september ut.

– Jag tycker att det var bra att det var så stor åldersspridning på dem som kom, säger Cecilia Burenby. Vi är nu i slutskedet av den här dialogen. Sedan kommer styrgruppen att lämna över materialet till politikerna.

Någon form av remissrunda kommer sedan att ske, exakt hur är ännu inte avgjort. Den digitala medborgarenkäten har resulterat i fler än 200 svar, vilket Cecilia Burenby är nöjd med, men hon hoppas ändå att det blir ytterligare fler synpunkter under september månad. 

Karta: Stadsparken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!