Mjölby fortsätter bekämpa granbarkborren

Granbarkborrsbeståndet ökade kraftigt i landet under 2018. I Mjölby håller man fortfarande på att bekämpa spridningen från den heta sommaren.

Granbarkborren har ställt till stora och dyra problem för landets skogsägare, speciellt efter den torra sommaren 2018.

Granbarkborren har ställt till stora och dyra problem för landets skogsägare, speciellt efter den torra sommaren 2018.

Foto: Sara Strandberg/Länsstyrelsen Östergötland

Mjölby2020-07-06 08:00

De drygt fyra millimeter små granbarkborrarna har gjort stor skada på svensk skog de senaste åren. Hanen borrar in sig under granbark och gör ett hål där honan utgår ifrån, gör nya gångar och lägger ägg, vilket gör att träden dör. Efter den varma sommaren 2018, då träden försvagades, angrep skalbaggarna träd till en kostnad av en miljard kronor i Götaland. I Mjölby ser man fortfarande sviterna av den sommaren.

– Vi gjorde ett större ingrepp i våras där vi var tvungna att avverka träd som blivit angripna för att undvika spridning, säger Matilda Johansson på service- och teknikförvaltningen.

Avverkningen har sen fortsatt i kommunen där man så sent som i juni tagit ner skadad skog vid Skogsjsön. Utöver det området har Södra skogsägarna avverkat vid Vifolkavallen, Eldslösa och Sjunningsfälten.

– Vi upplever fortfarande att granbarkborrarna är ett stort hot. Vi vill ha nederbörd vilket gör granarna vitala och motståndskraftiga, säger Johan Nordstrand, inspektor på Södra skogsägarna i Mjölby SBO.

Har årets avverkning hjälpt hittills?

– Både och, det är svårt att säga. På vissa ställen där vi tagit ner träd ser det bra ut och på andra ställen har det poppat upp nya angrepp. Det är en komplex situation och ibland ser man inte att det har varit angrepp förrän träden färgar om, vilket är en indikator på att trädet är angripet. Vi gör kontroller titt som tätt men det hjälper även om allmänheten ringer kommunen om de upptäcker ett drabbat område.

Karta: Mjölby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!