Mjölby först ut med digitalt anhörigstöd

"Jag kan möta någon som är 25 år och som undrar vad han eller hon ska göra nu när föräldrarna är gamla eller sjuka".

Annelie Rydell, anhörigkonsulent i Mjölby kommun, passade på att presentera den digitala plattformen på biblioteket under Anhörigdagen.

Annelie Rydell, anhörigkonsulent i Mjölby kommun, passade på att presentera den digitala plattformen på biblioteket under Anhörigdagen.

Foto: Anna Bennich

Mjölby2021-10-06 17:00
undefined
"Vi blir alla anhöriga någon gång i livet och då kan det vara bra att veta vart man kan vända sig, säger anhörigkonsulenten Annelie Rydell.

Trycket på att få stöd för att hjälpa närstående som är äldre, långvarigt sjuka, har missbruksproblem eller har psykisk ohälsa är och har varit stort, inte minst under coronapandemin. På onsdagen lanserades därför ett nytt digitalt anhörigstöd i Mjölby. Initiativet kommer från Annelie Rydell som precis börjat som kommunens anhörigkonsulent när coronan slog till.

– Kommunen har rutiner men allt tog ju stopp, säger hon. Jag kunde ju inte bara sitta och vänta på att någon skulle ringa upp. Därför började jag leta efter olika verktyg och hittade den här nationella plattformen där anhöriga kan få information, råd och stöd men också prata med andra i liknande situationer. 

Hon berättar att det ofta kan ha gått många år innan en anhörig söker hjälp för att reda ut situationen när en närstående till exempel drabbats av en demenssjukdom. 

– Att ens närstående, som kanske tidigare varit en aktiv och utåtriktad person, plötsligt beter sig lite lustigt kan kännas lite skamfyllt och så försöker man lösa situationen själv tills det inte går längre.

Men anhörigstödet vänder sig inte bara till den som har en närstående som är gammal och sjuk. Även den som har barn som missbrukar droger, någon som har en vän som lider av psykisk ohälsa eller ett syskon som har något handikapp kan gå vända sig till anhörigstödet. Förhoppningen är att den digitala plattformen ska bli en samlingsplats som gör att anhöriga känner sig tryggare och mindre ensamma i sin situation.

– Vi hoppas att man ska hitta hit redan på ett tidigt stadium, säger Annelie Rydell.

undefined
Annelie Rydell, anhörigkonsulent i Mjölby kommun, passade på att presentera den digitala plattformen på biblioteket under Anhörigdagen.

Mjölby kommun blir först i länet med att införa det digitala anhörigstödet. Plattformen, som innehåller både lokal och nationell information, består av två delar. Den ena är En bra plats där anhöriga förutom tips och råd även kan utbyta information med andra anhöriga. De anhöriga är närstående till personer med ett 160-tal diagnoser och inom åldersspannet 16-97 år. Den andra är den digitala vägvisaren Demenslotsen som guidar anhöriga genom sjukdomsförloppet. Tjänsten är gratis för kommuninvånarna. Den som vill kan vara anonym.

– Vi lanserar den här tjänsten idag och tanken är att vi ska sprida informationen om att den finns via hemsjukvården, hemtjänsten, vårdcentraler, biblioteket, medborgarservice, kyrkan, korttidsboenden och andra platser där vi möter anhöriga på olika sätt, säger Annelie Rydell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!