Kommunen bryter både mot gällande lagstiftning och grundläggande förvaltningsprinciper, konstaterade Ivo vid sin inspektion och ett uppföljande möte i vintras. Därför ställer den krav på att kommunen genomför vissa åtgärder.
Den som sökt och fått beslut om särskilt boende ska kunna förlita sig på att beslutet inte ändras så att det blir till den enskildes nackdel eller återkallas.
Den som fått särskilt boende beviljat ska inte uppmanas att återta sin ansökan bara för att han eller hon tackat nej till ett erbjudande som inte har passat så bra.
Om behovet av särskilt boende finns kvar ska det framgå av dokumentationen att beslutet inte är genomfört och det ska gå att utläsa varför den sökande har tackat nej just till det särskilda boendet.
Det stämmer att kommunen har uppmanat sökande som sagt nej till en plats för särskilt boende att återta sin ansökan, enligt myndighetschefen Anders Granqvist.
– Våra riktlinjer var inte helt korrekt formulerade utifrån gällande lagstiftning, och det är felaktigheter som vi nu har rättat till, säger han.
Han tror inte detta har drabbat speciellt många. Det är i alla fall inte något kommunen har fått särskilt många synpunkter på, enligt honom. Den kritik som framförs handlar snarare om vem som kan erhålla särskilt boende, och de kriterierna fastställs av politikerna.
Många vill framför allt placeras på äldreboendet Boken, ett önskemål som inte går att tillgodose för alla. Det finns helt enkelt inte plats.
Omkring 15 till 20 står i kö för särskilt boende. Det finns sammanlagt 360 platser på äldreboendena Boken i Mjölby, Kolonigatan i Skänninge, Folkungagården i Väderstad och Vifolkagården i Mantorp, tillika demensboendet Slomarp i Mjölby.
Omsorgs- och socialnämnden i Mjölby har nu redovisat vilka åtgärder som vidtagits, och Ivo bedömer därmed att handläggningen av särskilt boende sköts på rätt sätt i framtiden.