Förra året kom den nya lagen om nedskräpning: Boten på 800 kronor man kunde få vid mindre allvarliga fall av nedskräpning började även gälla för den som slängde småskräp, såsom tuggummi och fimpar, på marken.
I Mjölby finns Miljövårdarna, ett initiativ av Arbete och Integration. Miljövårdarna är en permanent åtgärd för att få ut fler på arbetsmarknaden.
Mikael Almgren är arbetsledare och berättar att Miljövårdarna förra året plockade upp 2,5 ton skräp i Mjölby.
– Det är 2,5 ton brännbart skräp. Året innan blev det 2,6 ton från maj till december, men då räknades glas och metall med. Det har varit mindre i år, säger Almgren.
Beror det på nya lagstiftningen?
– Svårt att säga. Det som har förändrats är att vi städar mer kontinuerligt och att det därför inte skräpas ned lika mycket. Ju renare det är desto mindre skräpar folk ner.
Miljövårdarna går i hela Mjölby, från Lagmansskolan till Lidl, Viringe och McDonalds. På sommaren får de skjuts till Skänninge och Mantorp, men normalt sett håller de till i Mjölby. En av dem är Sahro Hussein, som idag är anställd på Miljövårdarna, en så kallad framtidstjänst.
– Man kommer hit för att tina upp sig innan man går ut på arbetsmarknaden. Vissa har praktik, vissa blir anställda. Alla är jätteduktiga och det har en positiv inverkan på kommunen, säger Mikael Almgren.
Vid dåligt väder har Miljövårdarna andra uppgifter, som att ta hand om kläder och prylar som folk lämnar i deras container på Hulje. Det mesta av det som samlas in går till ukrainare i Mjölby.