Det var när Vera Frankova Karlsson i vintras såg allt skräp i Mjölby som hon kläckte idén att kombinera en insats för människor som av olika anledningar står långt från arbetsmarknaden med sitt miljöengagemang. Och hennes chef på enheten Arbete och integration, Elin Alm Rahm, var inte sen att säga ja till förslaget. Sedan gick det snabbt att gå från tanke till handling. Och för drygt tre veckor sedan drog Miljövårdarna igång.
– Redan första veckan fick våra miljövårdare ihop 78 kilo plast, fimpar och papper och 39 kilo metall och glas, berättar Vera Frankova Karlsson. De är oerhört ambitiösa och gör rent överallt.
Miljövårdarna är den senaste arbetsmarknadsinsatser som Arbete och integration dragit igång. Syftet är att stärka och utveckla deltagarnas väg till egen försörjning. Redan är ett tio-tal personer miljövårdare och fler kommer det att bli, bland annat när Försteg Skänninge öppnar filial i Mjölby. Försteget finansieras av Samordningsförbundet Västra Östergötland och tar emot människor från västra länsdelen.
– Tjusningen i den här satsningen är bredden, säger Elin Alm Rahm. Vi kan ta emot ganska många samtidigt som det finns ett stort behov av att städa i Mjölby.
– Nej, här finns ingen tröskel, alla kan arbeta efter egen takt och förmåga, säger Vera Frankova Karlsson. Och skräpet lär knappast ta slut.
Deltagarna arbetar utifrån sina individuella förutsättningar. Det kan handla om arbetsträning, språkpraktik eller arbetslivspraktik. När vi är på besök har Shwaynesh Guelay från Eritrea och Mohammad Ali Rostami just kommit in efter förmiddagens pass.
– Vi har hittat mycket, säger Mohammad Ali Rostami när han och Shwaynesh Gulay väger in glas, metall och brännbart som de plockat ihop.
Skräpet är noggrant uppdelat i olika påsar medan glaset samlats upp i en plastbehållare.
– Vi upptäckte snabbt att glaset blir för tungt att bära, säger Vera Frankova Karlsson. Eftersom det här är nytt håller vi på och arbetar fram olika rutiner och sätt att samla upp skräpet.
Förutom att Miljövårdarna kan utgöra ett första steg till, eller tillbaka till, arbetsmarknaden gör deltagarna en insats för miljön. Alla får utbildning i avfallstrappan och kan sedan sprida kunskapen vidare till sina barn, vänner och kommande arbetskamrater för att på så sikt minska nedskräpningen i kommunen.
– De gör en pedagogisk insats, säger Elin Alm Rahm som är väldigt stolt över insatsen.