Merkostnad äter upp skolans extrapeng i Mjölby

Kommunen i Mjölby tar med den ena handen och ger med den andra. Det upprör Lärarnas riksförbund och lärare på Vifolkaskolan.

Mjölby2013-11-18 10:09

De extra pengarna till skolan i Mjölby räcker inte eftersom det mesta äts upp av ökade kostnader för skolskjutsar och datorer, menar de.

– Vi inser också att kommunen inte har pengar. Det vi egentligen vänder oss emot är att alla de extra pengarna utbildningsförvaltningen får inte kommer skolan till del, säger Carina Jungmalm, biträdande kommunombud för Lärarnas riksförbund.

Det blir knappast något kvar för elever med särskilt behov av stöd och för kompetenshöjning av personal. Det var vad kommunalrådet Cecilia Vilhelmsson (S) utlovade, när kommunstyrelsen tog beslutet att höja skatten och tilldela utbildningsnämnden 12,3 miljoner kronor extra.

Skolskjuts och datorer

Utbildningschef Lotta Gylling har begärt 4,4 miljoner kronor extra för dyrare skolskjutsar. Fördyringen berodde på ett politiskt taget beslut att låta Östgötatrafiken sköta upphandlingen.

Hon har också begärt extra medel efter det politiskt tagna beslutet att förvaltningarna ska leasa, det vill säga hyra, datorer av it-enheten istället för att äga dem själva – även det en merkostnad på 4 miljoner kronor.

Båda två är merkostnader som utbildningsförvaltningen inte kan påverka. Kostnader som tillsammans slukar merparten av extraanslaget. Visserligen får skolan med sig ytterligare 2,2 miljoner kronor som inte gick åt för skolskjutsar under 2012, men 6,1 miljoner kronor räcker ändå inte långt för att täcka de övriga önskemålen: Elever med behov av särskilt stöd, läromedel, kompetensutveckling och att täcka för gymnasieskolan. Enbart gymnasieskolan beräknas få ett underskott för 12 miljoner kronor sammantaget för i år och 2014.

Dessutom har utbildningsnämnden redan tagit ett beslut om att det ska sparas in 4 miljoner kronor på personal inom grundskolan nästa år.

– Lotta Gylling har varit tydlig med att påvisa att det kommer att drabba elever i behov av särskilt stöd. Att det dessutom skulle bli något över för kompetenshöjning ser jag inte som realistiskt, säger Carina Jungmalm.

Kostnad för skadegörelse

Dessutom har ännu en merkostnad som tillkommit. Tekniska kontoret har ändrat reglerna för kommunlokalernas hyresgäster. Det innebär att skolorna får betala för skadegörelse på fasaden och inomhus, även kvällar och helger, när skolan är stängd.

Carina Jungmalm vänder sig också mot Vänsterpartisten Franco Sincics råd att skolorna ska spara på datorer istället för att stänga fritidsgårdarna på dagtid. Hur ska det gå till när skolan påtvingas dyrare leasingavtal?

Lärarnas riksförbund delar Skänningeföräldrarnas oro över att fritidsgårdarna inte hålls öppna dagtid eftersom det betyder mycket för elever och lugnet på skolorna.

Kommunalrådet Cecilia Vilhelmsson ska träffa Carina Jungmalm för att diskutera de ekonomiska konsekvenserna nästa fredag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!