Mer eller mindre demokrati med nya Mjölbyförslaget?

Det blev demokratidebatt på tisdagens fullmäktigemöte. Över hälften av ledamöterna satt hemma och deltog via videolänk.

Ungefär hälften av ledamöterna deltog hemifrån och syntes i varsin ruta på en skärm i stadshusets hörsal. Mötet går att följa på Youtube – live eller i efterhand.

Ungefär hälften av ledamöterna deltog hemifrån och syntes i varsin ruta på en skärm i stadshusets hörsal. Mötet går att följa på Youtube – live eller i efterhand.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2020-09-30 15:00

I juni beslutade fullmäktige att återgå till fullt deltagande (45 ledamöter) på kommande möten efter att ha haft ett decimerat antal (25) under corona-våren. För att ändå minimera risken för smittspridning är det den lilla gruppen som samlas fysiskt, medan övriga ledamöter deltar på distans. På tisdagens möte var 26 ordinarie och ersättare uppkopplade via dator. De kunde ses i var sin ruta på en stor skärm bakom talastolen. Sedan i våras kan mötena också streamas live av allmänheten via Youtube, eller följas i efterhand.

Demokrati på medborgarnivå var också ämnet för den längsta debattväxlingen för kvällen. Kommunen skrotar medborgarförslagen och ersätter dem med "Mjölbyförslag" där ordet Mjölby syftar på kommunen, inte på orten, förtydligade en av ledamöterna.

Avsikten med ändringen är att få en snabbare och enklare handläggning av förslagen. Franco Sincic (V) uttryckte viss kritik mot ändringen, även om han till slut röstade för.

– Jag är skeptisk till att det blir mer demokrati för att man byter namn. Det riskerar att bli mer tjänstemannabeslut, och mindre demokratiskt, menade han och fick medhåll av Runar Öhman (SD) som sa sig vara kluven.

– Det är bra att det nu finns en budget så att man kan bevilja vissa förslag. Men det riskerar att bli färre som tar kontakt med sin politiker för att få dem att driva en fråga, tyckte Runar Öhman.

Många av de ökande antalet medborgarförslag som når kommunen hamnar hos tekniska förvaltningen. Mats Allard (M) som sitter i tekniska nämnden menar att det nuvarande systemet är resurskrävande för förvaltningen.

– Det är inte rimligt att vika en heltidstjänst för att hantera alla förslag, sa han och stödde ändringarna med att säga att de bra förslagen inte kommer att försvinna i och med det nya systemet.

Den stora skillnaden mot i dag är att Mjölbyförslagen inte tar vägen via kommunfullmäktige, utan fördelas direkt till berörd nämnd respektive förvaltning. Förslag som liknar sådana som man redan tagit ställning till ska kunna sållas bort.

– Har vi redan sagt nej till fler hundrastgårdar, så behöver man inte utreda ytterligare ett förslag, menade Birgitta Gunnarsson (C).

Cecilia Burenby (S) var den ende av de distansdeltagande ledamöterna som begärde ordet under sammanträdet. Hon pekade på den största fördelen med ändringen:

– En snabbare process och ett direktare svar är en stor fördel för förslagsställaren. 

Karta: Stadshuset I Mjölby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!