Medborgarförslag är ett sätt för kommuninvånarna att föra upp egna förslag på politikernas agenda.
– Det som kallas för medborgarförslag hanteras strikt efter bestämmelserna i kommunallagen. Om man kallar det för något annat än "medborgarförslag" så kan man bli lite friare, förklarar kommundirektören Dag Segrell.
Ett exempel där förvaltningen kan förenkla är om det kommer förslag som redan tidigare varit uppe till utredning. Med en annan form av förslagsställande kan man då hänvisa till tidigare svar.
– Tanken är både att det ska förenkla för oss, men även att medborgarna ska kunna få svar lite snabbare.
För den som lämnar in förslag blir det knappt märkbara förändringar. Det är snarare hanteringen mellan nämnderna sinsemellan och mellan kommunfullmäktige och nämnderna som processen förenklas.
Den nya formen kallas för "Mjölbyförslag" och det är fortsatt bara skrivna personer i kommunen som har rätt att lämna dem, och de ska avse något som kan gynna kommunen ur ett bredare perspektiv. Förslag som inte uppfyller de kriterierna ska kunna hänvisas till kommunens synpunktshantering. Den nuvarande e-tjänsten för inlämnande av förslag ska finnas kvar.
Linköping har en funktion där man kan rösta på förslag. Har ni övervägt den formen?
– Vi har funderat på det, men vi valde det här i stället för vi tror att det blir bra för medborgarna, säger Dag Segrell.
Kommunstyrelsen har sagt ja, men definitivt beslut om förändringen tas av fullmäktige.