Med östgötsk mat i huvudrollen

På lördagens matmässa på Jerikodalstorget kunde Mjölbyborna köpa bland annat honung, ägg eller saft direkt från lokala producenter. Men det var potatisen som stod i centrum under dagen.

Lokal lunch. Från vänster i bild syns Marie-Louise Nydahl, måltidschef, Camilla Svedberg Grill, måltidsspecialist, Kim Classon, måltidsspecialist och kocken Madelene Alf – alla från kommunens måltidsservice. "Följ oss på instagram, vi vill ha fler följare", tipsar måltidschefen (kontot finns på instagram.com/mjolbymaltidsservice).

Lokal lunch. Från vänster i bild syns Marie-Louise Nydahl, måltidschef, Camilla Svedberg Grill, måltidsspecialist, Kim Classon, måltidsspecialist och kocken Madelene Alf – alla från kommunens måltidsservice. "Följ oss på instagram, vi vill ha fler följare", tipsar måltidschefen (kontot finns på instagram.com/mjolbymaltidsservice).

Foto: Fredrik Nygren

Mjölby2017-10-28 15:39

Evenemanget var en sorts avslutning på Östgötaveckan, en återkommande satsning där maten på kommunens förskolor, skolor och vårdboenden lagas med råvaror från närområdet.

– Det har varit kul att kunna lyfta fram lokala producenter lite extra, säger Marie-Louise Nydahl, måltidschef, och nämner färs från Väderstad och fläsk från Skänninge som några av ingredienserna i kommunens kök de senaste dagarna.

Ett annat, numera permanent, inslag i matsalarna: Mjölbygott, kommunens nya egentillverkade smör.

– Många vet inte hur mycket av maten som vi faktiskt lagar själva. Det försöker vi lyfta fram, bland annat på vårt instagramkonto, säger Marie-Louise Nydahl.

Och många tog chansen att testa en klick på en brödskiva, tillsammans med en mugg potatis- och broccolissoppa från ståndet på torget (grytorna var barskrapade vid mässans slut). Hos grannarna såldes Amandinepotatis odlad utanför Skänninge, ägg från Gottlösa och must från Brunneby. Bland annat.

I vimlet möter jag Martina Holmberg som läser sig till kock på Dackeskolans vuxenutbildning. Tillsammans med sina kurskamrater står hon för efterrätten: en Kronans kaka, bakad med potatis från Fornåsa, men utan nötter.

– Vi har bytt ut mandeln och bittermandeln mot solroskärnor och kokos. Många har ju nötallergi i dag. Sedan har vi toppat med Philadelphiaost, florsocker och citroncest, säger hon medan hennes bricka töms av provsmakare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!