Matilda och Edvin är två av 28 000 utvalda

I dagarna har tusentals tonåringar fått besked om mönstring. Samtidigt pågår en diskussion att ändra lagen så att värnpliktiga ska kunna göra militärtjänst utomlands efter utbildningen. Matilda och Edvin vill gärna göra lumpen.

Matilda Martini är sugen på att jobba inom militären. "Värnplikten kan vara en chans att testa på och se om det kan vara något för mig."

Matilda Martini är sugen på att jobba inom militären. "Värnplikten kan vara en chans att testa på och se om det kan vara något för mig."

Foto: Fredrik Sandberg

Mjölby2024-03-31 05:00

Matilda Martini går på Kungshögaskolan och hon har koll på hur mönstringsprocessen går till.

– Det går ut en kallelse till alla som är födda 2006. Baserat på hur man svarat på frågorna i kallelsen väljs 28 000 av cirka 110 000 ut till mönstring. 8 000 av dem får göra värnplikten.

undefined
Edvin Sandblad och Matilda Martini tillhör de 28 000 tonåringar som kallats till mönstring.

Hon är en av de utvalda som ska mönstra.

– Jag vill göra värnplikten. Dels är det en bra utbildning där man växer som person, men även för att jag är sugen på att jobba inom det militära. Jag är intresserad av yrket och jag tror att det hade passat mig bra. Jag vill jobba med kroppen och tycker om att vara i skogen.

undefined
"Helst vill jag inte göra lumpen i fjällen. Jag tycker inte om kyla och snö", skrattar Edvin Sandblad.

Klasskompisen Edvin Sandblad är också kallad till mönstring, men ser inte sin framtid inom militären.

– Jag tror att det är en bra utbildning. Det skulle vara roligt att träffa nya kompisar från hela landet. Matilda är riktigt taggad, men för mig är det inte hela världen om jag inte får göra värnplikten.

Matilda berättar att hon blivit inspirerad hemifrån.

– Min pappa gjorde lumpen som skjutegruppchef och han gillade det. Han tycker att jag ska göra värnplikt om jag får.

undefined
Matilda Martini är väldigt sugen på att göra lumpen. Edvin Sandblad vill gärna göra värnplikten, men skulle han inte bli utvald så gör det inget menar han.

Har Sveriges medlemskap i Nato påverkat er inställning till värnplikten?

– Läget har blivit allvarligare och jag har förstått att vi kommer behöva hjälpa till i andra länder. Det kan göra att man blir mindre sugen på att göra värnplikt. Samtidigt är det coolt att vara med nu när vi precis gått med i Nato. Att få vara med i starten, säger Matilda.

– För mig har det inte påverkat alls. Det hade varit kul att göra militärtjänst oavsett, säger Edvin.

Sverige planerar att bidra med ett arméförband i Lettland inom ramen för Natosamarbetet. Syftet är att verka avskräckande för ett eventuellt ryskt anfall mot väst och Nato. En diskussion pågår bland riksdagspartierna att göra det möjligt för värnpliktiga att efter avklarad soldatutbildning kunna bli krigsplacerad i Lettland.

undefined
Matilda och Edvin går på Kungshögaskolan. Här har inte alla ungdomar blivit kallade till mönstring. "Jag har kompisar som vill göra lumpen. Men de kan söka igen efter att de blivit 18 år", säger Edvin.

Skulle ni vilja bli krigsplacerade utomlands?

– Jag vet inte. Som lagen är nu kan inte en som gjort värnplikten åka och öva utomlands. Det påverkar inte mig eftersom jag ändå vill göra militärtjänst, säger Matilda.

Är ni inte rädda att hamna i en väpnad konflikt?

– Det är såklart läskigt att tänka den tanken. Speciellt när man hör alla hemskheter som händer i Ukraina. Men jag vill ändå strida för det positiva och vara med och påverka. Man får inte bara tänka på sig själv. Man måste tänka på demokratin och landets bästa, menar Matilda.

undefined
Nu blir det en väntan för Edvin Sandblad och Matilda Martini att få komma på mönstring. "Det kan dröja ett helt år, eller en månad. Allt ifrån maj i år till april nästa år", säger Matilda.

– Jag kan tänka mig att försvara ett land i Norden, men ett land långt bort känns inte lika intressant. Det är såklart viktigt med fred överallt på jorden, men det är här jag bor och det betyder mer för mig, säger Edvin.

Vad är det svåraste med att göra lumpen tror ni?

– Det är väl att det är ett helt år. Men det är värt det. Även om man inte vill jobba som militär så växer man som person. Man får ett år att fundera på vad man vill göra med sitt liv. Det är en bra utbildning att ha på sitt cv, säger Matilda.

Nu blir det en lång väntan på att inställa sig hos Plikt- och prövningsverket.

– Det kan dröja ett helt år, eller en månad. Allt ifrån maj i år till april nästa år, säger Matilda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!