Till final i Årets kock: "I år lagar jag min egen mat"

Martin Anneflod går till final i Årets kock. För 20 år sedan tog han studenten från Dackeskolan i Mjölby.

Martin Anneflod från Skänninge kommer i September att tävla om titeln Årets kock.

Martin Anneflod från Skänninge kommer i September att tävla om titeln Årets kock.

Foto: Samuel Unéus/Årets kock

Mjölby2022-07-18 11:00

Årets kock, ett Sverigemästerskap i professionell matlagning, är i full gång. De åtta tävlande som klarat sig genom kvalet ska till hösten mötas i Stockholm för de avgörande momenten. 

En av finalisterna är Martin Anneflod, 39, från Skänninge. Martin ser fram emot final den 15 september. 

– Klart det är stort. Det är något som har varit med mig sedan jag började kockutbildningen. Jag drivs av det, säger Martin Anneflod. 

Det är inte första gången Martin söker till Årets kock. 

– Första gången var 2010 och sen dess har jag sökt mer eller mindre varje år. Men det blev mer seriöst 2019. Då, 2010, var jag inte direkt redo. 

De senaste fyra åren har han tagit sig till kvalet, men inte längre. 

– Tidigare år har jag försökt att laga sådant som jag trott att juryn skulle tycka om. I år lagar jag min egen mat. 

Martin brinner för fisk- och skaldjursrätter, möjligen efter sina år i Göteborg. Men han är inte rädd för att testa på nytt. 

– Man måste utveckla sig. Man kan inte hålla på med samma sak hela tiden. 

Kvalet ägde rum på Stockholms Hotell- & Restaurangskola i juni i två dagar. Efter den första dagen gick 12 av 24 kockar vidare. Den andra dagen valdes åtta finalister ut. 

Hur var det att träffa de andra tävlande? 

– Vi är ju branschkollegor, så vi är väl inte konkurrenter på så sätt. Man var väldigt fokuserad på sitt eget under kvalet.

Intresset för matlagning kom under högstadiet, när Martin bestämde sig för att bli vegetarian. 

– Då tyckte mamma att jag kunde laga min egen mat. Att vara vegetarian höll bara ett år men jag tyckte det var kul att laga mat och sökte till kockutbildningen på Dackeskolan. 

Idag känner Martin sig lite stolt över att ha gått restaurang- och livsmedelsprogrammet på Dackeskolan i Mjölby. 

– Det går ju bra för dem. Det känns kul att kunna säga att man har gått där. 

Han tog studenten 2002 och pluggade sedan vidare på restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan utanför Örebro. 

Finns det några kockar som inspirerar dig?

– Ja, tidigare kollegor och arbetsgivare. Leif Mannerström är en stor inspirationskälla. 

Martin jobbade på två av Leif Mannerströms (känd från bland annat Sveriges mästerkock) restauranger under sina år i Göteborg. För ett år sedan blev han delägare på Spiseriet, som kämpat mot pandemin men klarat sig. 

Vad händer om du vinner Årets kock? 

– Det kommer absolut att förändras. Det kommer öppnas väldigt många nya dörrar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!