När vi går in och tittar på Martins Klevelids hemsida möter vi en 19-åring som har drivit eget företag inom videoproduktion sedan han var 17 år. Vi ser att han har gjort professionella musikvideos, informationsfilmer och dokumentärer. Dessutom har han vunnit SM-guld i Ung Företagsamhet.
Men när jag träffar honom på ett café i Mjölby kan jag inte låta bli att smygtitta lite på de starka glasen i hans glasögon. Fördomar bär vi alla på, även jag. Tyvärr är det ofta fördomar som Martin bedöms efter.
– Jag måste bevisa mig lite mer än andra. Det finns mycket fördomar om människor med funktionshinder.
– Jag har 20 procent synnedsättning på vänster öga och är helt blind på höger öga. Det gör att jag har ett halvt synfält och är väldigt närsynt. Jag kan inte känna igen en annan person på andra sidan gatan.
Företaget startade som ett UF-företag och han ser det som sin framtida inkomstkälla. Han tror sig inte vara attraktiv på arbetsmarknaden.
– Jag tänker att om jag själv hade varit arbetsgivare och inte hade några förkunskaper om funktionshinder, vem hade jag då valt? En person utan problem eller en med?
Martin har tidigare varit styrelseledamot i Riksorganisationen unga med synnedsättning under två år. Föreningen ordnar medlemsaktiviteter och sysslar med politisk påverkan. Sedan ett år tillbaka är han inte med i styrelsen då hans filmande upptagit all tid.
– För många innebär synnedsättningen ett ofrivilligt utanförskap, men när vi möts i föreningen är alla lika. Vi behöver aldrig förklara vårt funktionshinder, det blir en annan typ av gemenskap.
Filmskapandet började för fem år sedan. Martin fick ett uppdrag att filma för en skoluppgift. Han lånade skolans kamera och sedan blev han fast.
– Jag har alltid kollat på "Uppdrag granskning" på tv och jag upptäckte att det inte var så svårt att göra en proffsig dokumentär själv.
För Martin lockar inte Hollywood. Han vill göra filmer som gör skillnad.
– Jag vill göra filmer som betyder något för andra människor. Bland annat har jag gjort en kampanjfilm till Novahuset som är en förening mot sexuellt våld.
Han använder inte några särskilda synhjälpmedel när han skapar sina filmer.
– Jag använder pekskärmen på filmkameran och på den kan jag zooma in så jag får rätt ljus och fokus. Även i redigeringsprogrammet i datorn är det lätt att zooma in.
För Martin är det hela processen, från idé till färdig produkt, som är intressant.
– Det är inte bara att trycka på ”record” på kameran. Det handlar om att planera något unikt, formulera sig i manus och fundera vilken känsla jag vill förmedla.
– Jag brukar inte kunna gå och lägga mig innan jag fört över filmen till datorn och fått en första hint om hur inspelningen blev. Att se hur alla bitar faller på plats ger mig en kick.
Martin vill med sitt skapande visa andra ungdomar att det går att satsa på sin dröm.
– Det finns inget coolt med att driva företag. Det är bara ett sätt att uppnå ett mål. För någon annan kan drömmen vara att bli lastbilschaufför.
Sedan 2018 bor han i Mjölby med sin familj. Båda hans föräldrar har synnedsättning.
– Vi flyttade hit från Ljungsbro för att livet är enklare här. Mina föräldrar har inte körkort och det passar bra att det är gångavstånd till det mesta.
Martin har precis gått ut gymnasiet. Han har några inplanerade filmprojekt på gång och han jobbar extra på ett hotell.
– Drömjobbet är att få göra en stor musikvideo. Där finns en kreativ frihet som jag tycker om.