Torsdagen var årets varmaste dag.
Varmast i Östergötland, och näst varmast i Sverige, var det i Härsnäs, norr om Västra Harg, med 37,0 grader. Det är bara 0,2 grader mildare än i Målilla, som hade det varmast i hela landet.
I Härsnäs bor Marie-Louise Tjärnliden, som varje morgon och varje kväll sedan 15 år tillbaka har rapporterat in temperaturerna som hennes väderstation visat till SMHI.
– Jag har aldrig upplevt en sådan värme, så jag var tvungen att gå ut och testa hur det kändes. Det var som att kliva in i en bastu, säger hon.
– Det är inte bra. Vi vet ju alla vad värmen beror på.
En bit utanför Härsnäs sommarjobbar Erik Krusell, 15, på en bondgård. Han jobbade varken onsdag eller torsdag, utan fick vara hemma.
– Som tur var! Jag badade, men höll mig mest inomhus. Jag gillar inte när det är sådär varmt. 20–25 är lagom, säger Erik Krusell.
Någon som inte drar sig för att gå ut i 37 graders hetta är Yngve Lindell. Han har precis kommit igång och börjat cykla, siktar på varannan dag, och på torsdagen trampade han en mil värmen. Dessutom bytte han tändstift på bilen.
– Jag har inget emot höga eller låga temperaturer. De berör mig inte.
Innan han gick i pension jobbade Yngve som kapten inom militären. Så småningom tänker han utöka cyklandet till tre mil varannan dag, för att bevara hälsan.
– Men ambitionsnivån sjunker lite när det är varmt. Det är tur jag har nära till Hargsjön.
I trädgården odlar han jordgubbar, sallad, dill och hallon. Även svarta vinbär är på gång. Yngve Lindell är med i en vattenförening och brunnen ligger hos honom själv. Den har aldrig sinat, men Yngve är försiktig ändå.
– Jag vattnar bara lite grann, för jag vill inte att vattnet tar slut.
Högtrycket och det klara vädret i kombination med den varma luften från Spanien gjorde att temperaturerna blev höga i landet. Att just Målilla och Härsnäs blev varmast i landet respektive Östergötland beror troligtvis på lokala förutsättningar, menar Max Schildt, vakthavande meteorolog på SMHI.
Målilla är känt för att bli väldigt varmt på somrarna, men också kallt på vintrarna. Det beror på att det ligger i en grop, vilket gör att värmen och kylan landar och fastnar där.
– Det är som koncentrerad saft. Koncentratet hamnar i botten, för det sker ingen omblandning, säger Max Schildt.