En kartläggning gjord av Forena, försäkringsbranschens fackförbund, visar att en majoritet av Sveriges kommuner försäkrar grundskolans elever både på skol- och fritid. Av Östergötlands 13 kommuner är det bara Finspång, Mjölby och Ydre som valt att bara försäkra barnen under skoltid.
Fram till 2014 försäkrade Mjölby kommun skolbarn även på fritiden. 2013 gav utbildningsnämnden i Mjölby utbildningsförvaltningen i uppdrag att "utreda ett antal olika kostnadsreducerande handlingsalternativ" som skulle syfta till att skolan skulle kunna bedriva sin kärnverksamhet inom befintliga budgetramar.
– Utredningen visade på en besparing på 400 000 kronor redan 2013. Så säg att det är något mer idag, säger Karl-Johan Sjödin, verksamhetschef för förskola och grundskola i Mjölby kommun.
Enligt Forenas kartläggning är så många som hälften av föräldrarna osäkra på om försäkringen gäller även under barnens fritid.
– När vi gick från det ena systemet till det andra 2014 så skulle vi informera noga. På förskolorna lades informationen i barnens fack och i skolorna gick informationen ut på lite olika sätt beroende på vilka informationskanaler man hade. Ambitionen var att alla skulle nås genom en direktinformation, säger Karl-Johan Sjödin.
Sedan 2014 har kommunen inte informerat på något annat sätt än via den information som finns på kommunens hemsida.
Kartläggningen visar också att ungefär en tredjedel av skolbarnen saknar privat försäkring för olyckor på fritiden, och att 9 av 10 föräldrar vill att skolan har ett lagstiftat krav på att försäkra barnen även på fritiden.
– Jag vet att man tittade på de juridiska aspekterna i samband med att utredningen gjordes. SKL:s jurister meddelade oss att vi, som skolhuvudman, inte har ansvar för att försäkra barnen dygnet runt. Efter skol- och verksamhetstid åligger det föräldrarna att göra det, rent juridiskt. Men att inte ha en försäkring kan få allvarliga konsekvenser, och då är informationen till vårdnadshavare viktig. Har man inte råd att försäkra sina barn tänker jag att det är försörjningsstödet som måste kunna fånga upp de delarna, säger Karl-Johan Sjödin.
Enligt Forenas uppgifter kostar det extra skyddet kommunen mellan 40 och 50 kronor per barn och år, vilket är ungefär hälften av den besparing som Mjölby kommun beräknar att de gör. Men någon löpande uppföljning av hur mycket kommunen faktiskt sparar görs inte.
– Det är ingen levande fråga. Kanske blir det det nu, men det är inget vi har med i någon egenkontroll eller utvärderingsarbete. Vill politikerna utreda detta igen får de ge oss uppdraget, men som tjänstemän är det inget vi följer upp, förklarar Karl-Johan Sjödin.