Det är lunchrast på Kungshögaskolan. Klasskompisarna på samhällsvetenskapsprogrammet hänger i skolans cafeteria. De tillhör den första kullen som deltog i enkäten "Om mig" när de gick i åttan och som sen har fått svara på samma frågor under sitt andra år på gymnasiet. Först nu går det att se tendenser när det gäller hur attityder kan förändras över tid och kanske också, dra slutsatser.
– Nu är man mer trygg i sig själv, säger Allison Legrand. I åttan var det mycket mer drama.
Alla fyra är överens om att det var någon gång i mitten på högstadiet som många testade alkohol för första gången.
– Det var accepterat, men sen drack ju inte alla, berättar klasskompisen Ester Huss.
– Vissa kände nog press att testa, jag kände nog lite så, fyller Allison i. Man var rädd för att bli utanför och ville testa för att alla andra gjorde det.
Trots att det bara passerat ungefär tre år sen dess, verkar det ha hänt en hel del när det gäller inställning till just alkohol och grupptryck.
– Nu skulle jag säga nej om jag inte ville dricka, säger Ester. Man har blivit mer avslappnad och mogen och landat mer i vilka man är med och så.
I enkäten som ungdomar i Mjölby kommun svarade på för tre år sen, uppgav sju procent att de tyckte det var acceptabelt att bli berusad. I årskurs två på gymnasiet är samma siffra 70 procent. För eleverna vi träffar på Kungshögagymnasiet är varken privata fester eller så kallad spritbrännboll något ovanligt. Någon har fått lämna tidigt efter att ha spytt ner sig, någon berättar om att det blev alldeles för många groggar för bara ett par veckor sen. Men, dåliga erfarenheter av alkohol verkar i det här gänget slå olika.
– Man lär sig av konsekvenserna, hur mycket man klarar av och så. Sen gör man ju bort sig ibland, men då är det ens eget problem, säger Max Nilsson och får medhåll av Kevin Eriksson.
När det gäller rökning däremot, är de alla överens om att det är onödigt och skadligt för kroppen. Droger är det ingen som någon varit i direktkontakt med, men visst har de koll på att både marijuana och ecstasy finns tillgängligt för den som är intresserad.
– Skulle jag vilja få tag på droger så är det inte svårt. Det finns alltid en kompis till en kompis som vet var det finns, säger Max.