– Det var som spenat, om du tänker dig. Folk som kom hit undrade: "vad är det som luktar".
Så beskriver Carin Sandelius situationen efter att algerna intagit sjön under sommaren. En blomning som innebar badförbud.
– Det brukar vara någon dag som man inte kan bada på. I år var det tre veckor. Så illa har det inte varit sedan jag kom hit –67.
Men det är inte bara giftalger som besvärar gänget. Vassen tilltar, nateväxter gör det svårt att ro i sjön och den ovanligt låga vattennivån under sommaren oroar (även om den har återgått till det normala efter höstens ihärdiga regnande). Det är sådana problem som deras nybildade förening Bevara Hargsjön ska ta itu med. Dels genom att sätta press på kommunen, men även genom egna, privata initiativ.
– Målet är att det ska vara god vattenkvalité 2027. Och det är inte vi som har satt upp det, utan det är bestämt på riksnivå. Med tanke på hur dåligt läget är i dag bör man börja nu om det ska gå, säger Anders Sörenson, boende i Hargs-Bosgårds stugområde och föreningens första ordförande.
– Det är inte bara för vår skull det behöver göras något. Det är en miljöfråga. Jag vill inte sitta här på bryggan och se sjön växa igen totalt, säger Carin Sandelius.
Miljönämnden har godkänt att de genomför restaurering i form av begränsad sjöslåtter. Men några pengar, det blir det inte. Så föreningen kommer att bekosta det projektet själva under tre år.
– Vi har haft ett företag här och fått en offert. Men det ska helst genomföras innan näckrosorna fröar av sig och när vassen går i blom. Så vi kör i gång nästa år i stället, säger Anders Sörenson.