I helgen deltog han för första gången i Mjölby konstrunda med sina akvarellmålningar. Henrik bor i Mjölby, det har så gott som alltid varit hans hemort.
– Allt, svarar Henrik när vi frågar honom om vad måleriet betyder för honom.
Han är halvsidesförlamad och beroende av rullstol. När den tragiska olyckan inträffade vid Norrsten utanför Motala 1987 var Henrik knappt 20 år. Han höll på att utbilda sig till urmakare och mikromekaniker.
En person omkom i bilen som Henrik färdades i och själv drabbades han av syrebrist i hjärnan och afasi.
Läkaren sa att när det gått 1,5 år efter olyckan så avstannar rehabiliteringen.
– Det har inte stämt. Vi har till vår stora glädje sett en enorm skillnad, för varje år som gått har det blivit bättre, säger Henriks mamma Inger Helgesson och syftar inte minst på talförmågan.
Inger besökte utställningen i sällskap med sin sambo Hasse Staaf.
Utställningslokal var Frösundas kontor på Stora torget. Lennart får i sin bostad under dagtid hjälp av personlig assistans från vårdföretaget medan kommunal personal gör ett nattligt hembesök.
Du målar i akvarell. Är det inte en liten knepig teknik, vattenfärgen flyter ut?
– Det tycker jag om. Jag gillar det. Det ser jag som en utmaning, säger Henrik.
Efter trafikolyckan 1987 kom Henrik Helgesson till Furuboda folkhögskola söder om Åhus. Han var med i första kullen av nyskadade som skolan tog emot.
Det blev tre år på folkhögskolan. Därefter har han förkovrat sig på målarkurser i Mjölby. Fortfarande går han en dag i veckan på en ABF-kurs med Marianne Möller som lärare.
Henrik har haft flera utställningar under årens lopp, bland annat på biblioteket i Mjölby.
Inger Helgesson nämner att Henriks morbror Lennart Helgesson, som gått ur tiden, hade en konstnärlig ådra.
Så han brås inte på dig i det avseendet?
– Nej, verkligen inte, men han kan ha ärvt mitt färgsinne för där har vi samma smak. Jag stickar, virkar och syr.
Apropå att saker och ting ligger i släkten. En av dem som på lördagen besökte Henrik Helgessons utställning var Mona Ankarhorn, Skänninge. Hon kom från Iréne Bäck, en annan av konstrundans 20 utställare, och fick nu höra att Iréne är faster till Henrik.
– Då har ni det här med färgerna gemensamt. Iréne hade så fina färgkombinationer och det har du också, säger Mona tll Henrik som tackar för komplimangen.