Mjölbymäklare om fastighetssituationen

Mäklare i Mjölby märker att färre kommer på visningarna och att försäljningarna tar längre tid. Men efter en trög sommar har marknaden tagit fart igen.

Försäljningarna av villor och lägenheter i Mjölby har tagit fart igen efter sommaren. Men prisnivån är lägre.

Försäljningarna av villor och lägenheter i Mjölby har tagit fart igen efter sommaren. Men prisnivån är lägre.

Foto: Fredrik Sandberg

Mjölby2022-10-12 11:00

Hur påverkar ökad inflation, höjda elpriser och ett osäkert ränteläge fastighetsmarknaden? Vi har pratat med två mäklare om hur de ser på läget i Mjölby.

Elin Weidt jobbar som mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Mjölby.

– Det är klart att vi märker en skillnad. Vi har färre som kommer på visningarna och försäljningarna tar längre tid. Vi brukar få ihop försäljningarna, men det kan bli lite prisdiskussioner och förhandlingar. Det är inte som under pandemin när det var budgivningar och sedan var objektet sålt. Men det finns de som vill och kan flytta så vi säljer fortfarande en hel del villor och bostadsrätter. Det rör sig på marknaden. Man ska inte vara rädd för att sälja.

undefined
Elin Weidt är mäklare på Svensk fastighetsförmedling.

Marcus Spetz är fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Mjölby.

– Hade det bara varit räntan eller bara matpriserna eller enbart elen så hade det varit mer hanterbart. Men nu är det många faktorer som ändrar sig och ändar sig mycket. Elpriserna varierar från dag till dag. Gemene man vill veta på längre sikt hur situationen ser ut och ha en trygghet för sin bostad.

Han håller med Elin om att marknaden i Mjölby inte står helt stilla.

– Det var trögt efter sommaren, men nu har vi fart på försäljningarna igen. I början var det en stor osäkerhet hos både köpare och säljare. Nu upplever jag att säljare och köpare möts igen, men att de gör det på en annan nivå. 

– Som säljare får du kanske ett antal tusenlappar mindre för ditt hus när du säljer, men om du sedan köper ett hus så kan du köpa det för ett antal tusenlappar billigare. Det blir ett slags nollsummespel i slutänden. Om du säljer ditt hus i en högkonjunktur får du bra betalt, men du får också betala dyrt när du köper.

Elin Weidt upplever att kunderna blivit mer uppmärksamma på driftskostnaderna vid ett husköp.

– Många är väldigt medvetna om marknaden och kollar både på räntekostnader och driftskostnader. Som spekulant tittar man på vilken uppvärmning det finns i husen.

– Vi gör alltid en kalkyl för driftskostnader till våra prospekt, säger Marcus Spetz. Jag sålde ett hus tidigt i våras och nu i veckan kommer jag skriva ett kontrakt på en likadan fastighet. Den totala driftskostnaden för huset jag sålde i våras är på samma nivå som uppvärmningskostnaden för huset jag säljer nu. Och det beror enbart på att elpriset har ökat.

– Vi har också märkt att bankerna är mer restriktiva med vilka som kan köpa hus idag, menar Elin Weidt. Om de inte lånar ut till en köpare så finns det säkert en anledning och vi har inte hela bilden av kundens historik, men jag upplever att bankerna är hårdare och tuffare i sin bedömning.

När det kommer till bostadsrätter ser läget lite annorlunda ut menar Marcus Spetz.

– För bostadrätter påverkar inte driftskostnaden på samma sätt. Här kan det mer handla om bostadsrättsföreningens ekonomi. Hur ser belåningsgraden ut eller om föreningen har rörliga eller bundna lån. Har föreningen tillräckligt mycket i kassan för att klara av höjda kostnader. Många äldre föreningar har förhållandevis lite lån medan nyare föreningar är har nytecknade lån.

undefined
Marcus Spetz jobbar som mäklare på Fastighetsbyrån i Mjölby.

I riket som helhet sjönk villapriserna med 5,2 procent under de tre senaste månaderna. Enligt Svensk mäklarstatistik gick villapriserna i Mjölby ned med 3,2 procent under samma period. Under en 12-månadersperiod har priserna gått ned 7,3 procent. Det är siffror som både Elin och Marcus bekräftar.

– Det skiljer från objekt till objekt. Vissa går fortfarande upp, medan andra går ned, säger Marcus.

– Bostadsrätter är svårare att säga något konkret om i Mjölby. Men villor är lättare då vi inte har samma volym av nyproduktion som säljs, menar Elin.

Under de tre senaste månaderna har prisutvecklingen på bostadsrätter i Mjölby varit minus 19,7 procent. Snittet i Sverige ligger på minus 6,9 procent.

Under förra kvartalet såldes enbart ett fritidshus i Mjölby kommun och under det senaste året fem stycken.

– Där har vi en marknad som har fått sig en riktig törn och det beror enbart på elpriset, säger Marcus. När läget är som det är tar folk det lite lugnt och en fritidsbostad är inget måste. Man ser i första hand om sitt permanentboende. Sedan är det inte säsong nu, vi säljer flest fritidshus framåt vårkanten.

Vad påverkar mest, driftskostnader eller osäkra ränteläget?

– Det är en kombination, tror Elin. Det blir helt enkelt dyrare att bo.

Fastighetsaffärer

Statistik från de tre senaste månadernas fastighetsförsäljningar i Mjölby:

Villor: 33 sålda med ett medelpris på 2,9 miljoner kronor. Nedgång på 3,2 procent.

Bostadsrätter: 44 sålda med ett medelpris på 1,0 miljoner kronor. Nedgång på 19,7 procent.

Fritidshus: 1 sålt till priset av 1,6 miljoner kronor.

Dyraste villan just nu i Mjölby har utgångspriset 5545000 kronor och ligger i Ryttarhagen.

(Källa: Svensk mäklarstatistik/Hemnet)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!