Hjärtefrågan
Moderaternas gruppledare i Mjölby har valt Vifolkagården i Mantorp som plats för en intervju inför valet 11 september. Det är ett av två vårdboenden i kommunen som drivs av privata aktörer. I Mantorp är det vårdbolaget Vardaga som erbjuder vårdplatser, demensvård och hemtjänst. Det andra är Slomarp som sedan i höstas drivs av Attendo.
– Vi vill inte att det alltid ska vara privata aktörer, men däremot att alltid hålla det öppet, för det kan vara ett sätt utvecklas att bli bättre och snabbare, säger Lars-Åke Pettersson, moderat oppositionsledare i Mjölby.
Kommunens egen verksamhet kan bli bättre och effektivare om det finns privata alternativ. Dessutom gynnar det den enskilde kommunmedborgaren som kan välja mellan flera aktörer, menar han.
– Aktörerna har sin egen produktutveckling. Det blir ett gemensamt utvecklande av servicen.
Staten ska vara liten, men stark i sin kontroll. Det är moderat politik, menar han. I det här fallet är det inte staten utan kommunen som gärna kan köpa in verksamhet i stället för att själv driva den. Administration, produktutveckling och personalansvar läggs på en yttre aktör. Kommunen ska dock se till att bevaka att kvalitén upprätthålls. Den kontrollfunktionen är kommunen bunden genom lag att sköta.
– Behovet av kontroll gäller ju förövrigt även inom kommunens egen verksamhet, säger Lars-Åke Pettersson och menar att kommunen behöver bli bättre på att kontrollera och följa upp både sin egen och inköpt verksamhet.
Är det rätt att företag gör vinst på skattefinansierad verksamhet?
– Ja, så länge vi ha koll på kvalitén för brukarna och arbetsmiljö och lönesättning för personalen. Vinsten härrör ofta från att man har en mindre administrativ överbyggnad än kommunen har.
Finns det någon verksamhet som inte lämpar sig att upphandla externt?
– Debatten har ju ofta handlat om friskolorna. Där kan det vara frestande att skriva upp resultat, för att få fler elever. Jag tror att konkurrens är bra även inom skolan, men jag är inte nöjd med skolkoncernernas sätt att driva upp betygen.
Han ser inga hinder för att upphandla mycket av kommunal verksamhet. Men kommunens kontroll- och styrning kan inte läggas ut av säkerhetsskäl. Däremot byter ofta mindre kommuner sådana tjänster med varandra, som miljöskydd till exempel.
– Jag skulle akta mig för att släppa in en privat aktör när det gäller dricksvattenförsörjning. Man kan sälja ut infrastruktur, men måste behålla nyckelkontrollen.
Han ser det som att det ska finnas särskilda skäl för att av princip hålla fast vid kommunalt monopol. Det kan till exempel vara säkerhetsbedömningar, eller att man helt enkelt inte bedömer att kvalitén kan upprätthållas på annat sätt än med egen drift.
Mjölby kommun står inför en stor investering när det gäller ett nytt stort vårdboende med 80 platser. Där har Moderaterna hela tiden velat att inte bara byggandet, utan även drift ska upphandlas på marknaden. Den styrande majoriteten har menat att kommunen bygger billigare på grund av gynnsamma lånevillkor.
– Nu är det beslutat att bygga själva, men det går fortfarande att upphandla driften, menar han.
Du bor i villa i Västra Harg. Vart skulle du själv vilja flytta om du blir för skröplig?
– Varför inte i ett trygghetsboende i Västra Harg. Jag tycker att kommunen ska verka för att få privata aktörer att satsa på det.