M-seger i skolvalet

Moderaterna vann skolvalet i Mjölby.M blev största partiet både på Kungshögaskolan och Dackeskolan.

MJÖLBY 20140910
Skoldebatt och val på Kungshögaskolan.
Bilden: Frv Franco Sincic (v), Linus Emmoth (s), Eric Westerberg (mp) och Magnus Ek (c).
Bild Jeppe Gustafsson

MJÖLBY 20140910 Skoldebatt och val på Kungshögaskolan. Bilden: Frv Franco Sincic (v), Linus Emmoth (s), Eric Westerberg (mp) och Magnus Ek (c). Bild Jeppe Gustafsson

Foto: Jeppe Gustafsson

MJÖLBY2014-09-10 18:40

Innan gymnasieeleverna gick och röstade fick de i tre omgångar (en sittning på en och en halv timme för varje årskurs) vara med om en utfrågning och paneldebatt.

Corren bevistade dagens sista debatt, som vände sig till årskurs 3-eleverna.

Ungmoderaten Isak Leek utmärkte sig i ett avseende i panelen. Han var den ende av paneldeltagarna som var yngre än de lyssnande eleverna. Han går i årskurs 2 på Kungshögaskolan och är 17 år.

– Jag gick med i Moderata ungdomsförbundet, MUF, för två år sedan och lockades av moderaternas fria syn på människan. MUF blir större och större för varje dag som går, sa han.

Isak Leek gjorde bra ifrån sig i debatten, men han kan nog inte ta åt sig äran för att Moderaterna vann.

För när moderatorn Mia Högberg vid debattens slut frågade treorna om det var någon som hade ändrat sig, om vilket parti de skulle gå och rösta på, så var det bara en person som räckte upp handen.

Treorna ställde bara någon enstaka fråga till panelen.

– Ettorna och tvåorna var mer på bettet, tyckte Tommy Engback, KD:s paneldeltagare.

Mia Högbergs opinionsundersökning medelst handuppräckning visade att flest avgångselever hade intresse för att höra vad politikerna sa om jobb och arbetsmarknad.

Linus Emmoth, distriktsordförande för SSU, förklarade varför S vill höja restaurangmomsen och slopa den sänka arbetsgivargiften för ungdomar. Stimulanserna har kostat statskassan mycket men gett ett magert jobbresultat.

– Åtgärderna har berikat Mc Donalds med en halv miljard. Med socialdemokratisk politik blir det fyra gånger så många jobb, sa han och syftade på 90-dagarsgarantin som betyder att en arbetslös ungdom ska garanteras utbildning, praktik eller jobb inom 90 dagar och att det görs en satsning på traineeplatser som sedan kan leda till fasta anställningar

Isak Leek hade moderata invändningar

– Tidigare, när ni hade regeringsmakten,fanns en 100-dagarsgaranti. Vad ledde den till? Jo, ökad arbetslöshet. Vi vill ha riktiga jobb. Vi vill göra det billigare för arbetsgivare att anställa unga människor. Skillnaden mellan den äldres erfarenhet och den yngre brist på erfarenhet måste suddas ut så att arbetsgivarna tar chansen att anställa yngre, sa Isak Leek.

Eric Westerberg (MP) ansåg att många saker behövde göras för att få ner ungdomsarbetslösheten. Den gröna linjen är att sänka arbetsgivaravgiften med 10 procent rakt över och att istället höja skatten på flyg, bensin, och annat, som är skadligt för miljön.

Panelen var brokigt sammansatt och mansdominerad. V, MP, FP, KD och SPI Välfärden representerades alla av etablerade kommunpolitiker medan S, C och M företräddes av ungdomspolitiker.

Isak Leek var den ende lokala ungdomspolitikern, men det finns fler sådana än ungmoderater. SSU har nyligen blåst liv i en Mjölbyavdelning som varit vilande och Grön ungdom håller på att bildas.

Kommunens ungdomsombud Josef Max och gymnasieskolornas elevråd hade hjälpts åt med ordna debatten. De hade inbjudit samtliga partier som sitter i kommunfullmäktige.

– Grundtanken var att de politiker som står på listorna i kommunvalet skulle möta sina förstagångsväljare, men så ville flera partier skicka ungdomsrepresentanter istället. Även om det blev lite olika så blev bra företrädare för alla partier. Jag är absolut nöjd med resultatet, kommenterar Josef Max.

Sverigedemokraterna hade första tackat ja, men sedan ändrat det till ett nej på grund av tidsbrist.

Det kanske straffade sig för denna gång gick de sämre för SD i skolvalet.

Corren har inte tillgång till förra skolvalets resultat, men det är känt att SD blev klart största parti på Dackeskolan för fyra år sedan.

Så gick skolvalet Alliansen klart större än de rödgröna

Resultatet för skolvalet redovisas för första gången både skola för skola och sammanslaget.

Totalt (505 röster): M 30 %, S 24 %, C 15 %, SD 14 %, MP 7 %, V 4 %, Fp 1 %, KD 1 %, Övriga 1 %, Blankt 3%.

Kungshöga (342 röster): M 33 %, S 25 %, C 17 %, SD 10 %, MP 7 %, V 4 %, , Fp 1 %, KD 1 %, Blankt 2 %.

Dackeskolan (163 röster): M 23 %, SD 22 %, S 20 %, C 12 %, MP 7 %, V 4 %, Fp 2 %, KD 1 %, Övriga 3 %, Blankt 6 %

Alliansen slog de rödgröna på båda skolorna, knappare på Dacke än på Kungshöga.

Totalt för båda skolorna fick Alliansen 47 procent mot 35 för de rödgröna.

Det röstades på gula valsedlar (riksdagsvalet) utan personnamn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om