– Vi har i dag både internatelever och deltagare som inte bor på skolan. Vi ser att vi skulle kunna utveckla allmän kurs i regionen, säger rektor Lena Sahrblom.
Den frågan har man tagit upp med skolans huvudman Region Östergötland och dess utvecklingsnämnd. Nu kommer man att utreda saken. Det är skolans biträdande rektor Anna Cardenbäck som jobbar med denna fråga. Hon poängterar att inget ännu är klart.
– Vi har en ambition att undersöka möjligheten att ha en dagverksamhet i Mjölby. Då handlar det om att erbjuda personer i närområdet att läsa allmän kurs och komplettera sina tidigare studier, säger Anna Cardenbäck.
Det har tidigare, ända sedan 50-talet funnits en filial i Mjölby. I mitten av 90-talet när formerna för anslag ändrades lades den ner och verksamheten koncentrerades till skolan i Lunnevad. Även i Linköping har det bedrivits dagfolkhögskola i Lunnevads regi. Den lades ner samtidigt med Mjölby. På 90-talet hade man lokaler först på Norrgårdsgatan och sedan på Lagmansgatan i Lillgårdens före detta barnstuga.
– Vi har ett stort internat i Lunnevad med deltagare från hela Sverige, men vi tänker rikta oss till en delvis annan kategori. Vi tror att det ligger rätt i tiden. Där kan man lappa och laga från grund- och gymnasieskola, säger Anna Cardenbäck.
Det kan vara personer som har allmän behörighet men som behöver särskild behörighet i något ämne. Hon tänker då på personer i närområdet som har barn eller som av andra skäl har svårt att vara borta från hemmet och där det lämpar sig bättre att plugga på dagarna utan att bo borta.
– Tanken är att eleverna ska komma närmre. Att vi kommer till dem i stället för att de kommer till oss, säger rektor Lena Sahrblom.
Är Mjölby det naturliga valet då?
– Ja, vi har goda erfarenheter där, och det finns ingen annan folkhögskola nära Mjölby. Jag vet inte varför man lade ner där. Det blir ett komplement till Komvux, säger rektor Lena Sahrblom.
Har ni en lokal?
– Nej, nej. Där är vi inte än. Vi har tittat på om det finns lokaler. Vi ska göra en budget och då är lokalkostnaderna en del.
Hon räknar med att utredningen ska kunna presenteras i början av nästa år. Det är nämnden som fattar beslutet. Sedan måste man anmäla den nya utbildningen till Folkbildningsrådet.
Förutom allmän kurs är skolans profil estetiska linjer med fokus på dans, bildkonst och musik – jazz, klassiskt och folkmusik.