Lukas, 15 år, friterar munkar i långa banor

Möllers i Hogstad har 22 foodtrucks. I en av dem står Lukas och bakar donuts. "Att göra munkar är bland det roligaste jag vet," säger han.

När det är marknad eller festival blir det tidiga morgnar för 15-årige Lukas Petrovic. Möllers åker på många event.

När det är marknad eller festival blir det tidiga morgnar för 15-årige Lukas Petrovic. Möllers åker på många event.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2023-09-16 11:00

Mat i Mjölby

15-årige Lukas Petrovic häller rutinerat ner vattnet i donutssmeten och rör om.

– När vi tog över Möllers visste vi inget om hur degen skulle vara, men vi har testat oss fram med olika mjölblandningar. Som du ser är smeten perfekt, säger han.

undefined
När det är marknad eller festival blir det tidiga morgnar för 15-årige Lukas Petrovic. Möllers åker på många event.

Oljan i donutsmaskinen är redan upphettad till 200 grader och redo att fritera.

– Behållaren som smeten ligger i trycker ut själva donutensringen i oljan. Sedan åker den på ett band som vänder munken så att den friteras på båda sidor. I slutet av bandet tar vi försiktigt ner den på en plåt.

undefined
Maskinen som Lukas Petrovic sköter jobbar efter löpande band-principen. Den formar degen till ringar som ploppas ner i oljan där de bakas.

Pappa Calle står utanför foodtrucken och tittar på när Lukas bakar och garnerar. Han är sällan inblandad i tillverkningen, trots att det är han som äger företaget.

– Tillsammans med Fegge Johansson och Matte Lundh tog jag över Möllers under pandemin. Sedan dess har vi utökat verksamheten med till exempel donuts och churros. De flesta företag som hade många matvagnar försvann under pandemin, men vi har gått mot strömmen och satsat hårdare.

undefined
Den här munken ska ha hallon- och lakritsströssel.

Calle kan även titulera sig hotelldirektör. Han äger Best Western hotel i Tranås.

– Där sköter jag mest pappersarbetet. Jag jobbar ju 200 procent med Möllers.

undefined
Far och son Petrovic jobbar på Möllers som har sin bas i Hogstad. Företaget har bland annat 22 foodtrucks, 8000 kvm tält och 4000 stolar med bord.

På den stora parkeringen utanför företaget i Hogstad står foodtrucks och vagnar på rad. Och någonstans bland fordonen gömmer sig ett helt tivoli.

– Vi har kapacitet att själva ta hand om en hel stadsfestival eller mattorg, med allt från åkattraktioner till öltält, säger Calle.

Inne i matvagnen har det blivit dags för garnering.

– Vi brukar ha 15 olika varianter att välja på. Sedan varierar vi dem beroende på säsong. Runt jul kanske vi har en donut med pepparkakssmak.

undefined
Munkarna ska inte bara vara goda att äta. De ska se läckra ut att titta på också.

De smaker som Lukas tagit fram idag är mörk choklad, vit choklad, blåbär och jordgubbar. Med stadig hand doppar han munken i den rosa byttan.

– Jag tänkte göra en munk med rosa glasyr och "pink crystal" på. Jordgubbssmaken är gjord på en sockerblandning med ett färgämne i så att munkarna blir rosa och fina.

undefined
Calle Petrovic berättar att Möllers firade 50 år förra året. "Efter pandemin fanns inte så mycket kvar. Vi har i princip startat om."

Lukas helger går åt till att jobba. Och det är oftast tidiga morgnar och långa dagar. Just den här helgen bär det iväg till Ulrika marken.

– Vi brukar starta ungefär klockan 06 för att bli färdig innan eventet börjar. Det gäller att hinna baka 700 munkar på fyra timmar.

undefined
"Det kan bli jättelånga dagar, men det är bara att kämpa på.", säger Lukas Petrovic.

Vanligtvis går Lukas i årskurs 9 på Blåklintsskolan i Mjölby. Sin framtid ser han inom företaget.

– Att göra munkar är bland det roligaste jag vet. Helst hade jag sluta skolan nu om jag fick.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!