Lugnt och rofyllt på tidigare bråkig koloni

Det finns två koloniträdgårdar i Mjölby tätort. I Egeby håller föreningen strikta regler och låsta grindar. I Måndalen är det lite friare. Både för odlare och för växter.

Här sitter Åke Carlsson och Birgitta Scholl Carlsson och njuter av solen på sin lott på Måndalens koloniområde.

Här sitter Åke Carlsson och Birgitta Scholl Carlsson och njuter av solen på sin lott på Måndalens koloniområde.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2022-07-30 11:00
undefined
Gorgis Keryakos odlingar är fantastiska. Till vänster persilja och till höger mangold. Lök, bönor och gurkor runt omkring.

Men nu har en förening bildats som styr upp även där, och kommunen har tagit sin hand ifrån uthyrningen.

På Gorgis Keryakos dubbellott är det minutiös ordning. Nästan varenda kvadratcentimeter är uppodlad, förutom den plattbelagda uteplatsen innanför grinden. Han är stolt över sitt och hustruns verk och bjuder på en gurka som smakar gudomligt.

– Vi ger bort en hel del till barnen och till vänner, säger han och pekar på landen, och det förstår man när man ser arealerna.

undefined
Nysått mellan kantbrädorna. Här ska det växa upp jättestora rädisor, från specialimporterade frön.

En många kvadratmeter stor rabatt är nysådd med jätterädisor. Persiljeståndet ser ut att kunna räcka till halva Mjölby och växthuset är fullt från golv till tak med slanggurksställningar.

– Jag får fröer med många olika sorter både ifrån Syrien och Turkiet, säger Gorgis och berättar att familjen haft kolonilott i över 20 år, före Måndalen även vid Vifolkavallen.

undefined
Här sitter Åke Carlsson och Birgitta Scholl Carlsson och njuter av solen på sin lott på Måndalens koloniområde.

Åke Carlsson och Birgitta Scholl Carlsson är återvändare. För omkring 30 år sedan hade de koloni i området. Nu är de tillbaka.

– Vi trivs bra. Det har blivit bättre ordning och vi har fått fina toaletter, säger Åke. 

De har dottern Ingela Whiss på besök och sitter på sin trall och tittar på grannens hallonbuskar med stora mogna bär. De bor på promenadavstånd på Lagmansgatan och odlar till husbehov. Det lilla huset stod på lotten när de tog över men de har reparerat och förbättrat. På taket sitter en fågelholk som ser ut som en skorsten.

undefined
Saft, paj eller kompott? Rabarber är gott på många sätt.

– Men det bor getingar i stället för fåglar i den, berättar Birgitta.

Strax intill deras ligger en tomt som är mer charmig än välskött. Gräset har växt högt med trampats ner runt ett litet runt trädgårdsbord med ett par ribbade stolar. 

undefined
Det här är också en slags ordning. Mångfaldsyta har blivit populärt och klimatsmart.

Några lotter bort plockar Astrid Åkerblom och Kenneth Jansson vinbär från sina buskar. Kenneth sitter bekvämt på en trädgårdsstol när han plockar. De röda vinbären hänger i klasar och är mogna. Busken med svarta bär behöver några fler dagars sol.

– Det har blivit mer ordning sidan föreningen bildades och studsmattorna togs bort, säger de.

undefined
Kenneth Janson och Astrid Åkesson plockar röda vinbär. De har haft kolonin i 30 år och tycker att ordningen blivit bättre, vilket lockat nya kolonister.

Att vissa hyresgäster placerade studsmattor till barnen på sina lotter var en av de saker som skapade vissa åsiktsmotsättningar för några år sedan. Flera tyckte att det var störande och ville att kommunen skulle förbjuda dem. Inte barnen, men studsmattorna. Det var ett av skälen till att man ville få till en förening som kunde komma överens om vilka regler som ska gälla.

undefined
Uppbundna vinrankor ger lagom skugga undertill. Där odlas andra grödor.
Karta: Måndalens koloniområde
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!