Det var strax före midsommar som Tekniska verkens ledning gick i taket över att Mjölby kommun skulle ta ett beslut om att ersätta fjärrvärmen med bergvärme på Lagmansskolan.
Det skulle gå ut över MSE, som Mjölby kommun äger till 55 procent, Tekniska verken till 35 procent och Motala kommun till 10 procent.
Beslutet sågs av Tekniska verken som ett hot mot kalkylbilden för det nya kraftvärmeverk som är under uppförande i Mjölby.
Torsdagen 11 juni begärde Tekniska verken omgående en ägardialog för att diskutera projektets konsekvenser för MSE, och samverkansformerna mellan ägarna, innan ett beslut skulle fattas i kommunfullmäktige.
Måndagen 15 juni bjöd Mjölby kommun in till ett möte 23 juni, men fullmäktigebeslutet var då redan taget 16 juni, även om det blev återremiss.
Mötet leddes av Birgitta Gunnarsson och hon tycker att det blev bra.
– Tekniska verken var oroliga för att vi skulle ta hela vårt fastighetsbestånd så småningom och konvertera uppvärmningsformen. Det har aldrig funnits med några sådana planer.
Birgitta Gunnarsson säger att om energieffektiviseringsprojektet på Lagmansskolan visar sig bli så fantastiskt bra som det ser ut på papperet, med en årlig miljonbesparing av skattebetalarnas pengar, så måste hon och andra politiker ta sig en funderare.
– Då blir det en stor strategisk fråga för kommunen, men jag hoppas att vi på mötet lyckades förklara för Tekniska verken och Motala kommun att detta än så länge inte är någon principfråga för kommunen utan ett enskilt projekt.
Nils Hillerbrand (MP), ordförande för Tekniska verken, instämmer i beskrivningen av en god anda och tycker att mötet var konstruktivt.
– Vi ser positivt på att kommunen ska göra en bredare och mer omfattande oberoende utredning. Vi är övertygade om att den kommer att visa att det inte är rätt väg att gå att byta ut fjärrvärme mot bergvärme. Varken miljö- och klimatmässigt eller ekonomiskt.
Nils Hillerbrand har inte tagit del av alla handlingar för Lagmansskolan, men tycker egentligen inte att det spelar någon roll vilket av kommunens fastighetsobjekt det handlar om.
– Börjar den störste ägaren av MSE att visa sig intresserad av andra lösningar än fjärrvärme är jag övertygad om att det ger helt fel signalvärde till marknaden. De premisser som funnits för investeringen i det nya kraftvärmeverket är att Mjölby kommun räknar med fjärrvärme på lång sikt.