”Lönelyftet svår process”

Lärarlönelyftet splittrar lärarkåren på Dackeskolan. Nu svarar rektorn Fredrik Einvall på kritiken.

Stora löneskillnader. "Det ska löna sig att vara en skicklig lärare", säger Fredrik Einvall, rektor på Dackeskolan.

Stora löneskillnader. "Det ska löna sig att vara en skicklig lärare", säger Fredrik Einvall, rektor på Dackeskolan.

Foto: Susanna Ali

Mjölby2016-11-25 16:47

– Det är olyckligt att folk är missnöjda, säger han om lönelyftet som Dackelärare anser är orättvis fördelad.

Tiotals missnöjda och besvikna lärare på Dackeskolan har hört av sig till tidningen i både mejl och telefonsamtal om Lärarlönelyftet som de menar på att ha splittrat lärarkåren.

Flera av dem känner sig orättvist behandlade och kräver svar från ansvariga chefer om en motivering till varför de blivit utan pengar trots uppfyllda kriterier och kompetens.

Enligt Lärarförbundet i Mjölby har arbetsmiljön på skolan förvärrats och fler lärare funderar på att söka till andra jobb.

Rektorn Fredrik Einvall svarar nu på kritiken.

Hur kunde det har blivit så här?

– Jag vill först börja med att säga att vi är måna om alla våra medarbetare och vi jobbar konstant med arbetsmiljön på skolan. Men den här problematiken i Mjölby är inte unik. Vi får inte heller glömma att Lärarlönelyftet är ett politisk fattat beslut på regeringsnivå och det är inget som vi på skolan kan påverka. Kriterierna till Lärarlönelyftet är beslutade av regeringen. Vi är satta att göra bedömningar utifrån dessa kriterier och har varit så noggranna i det vi kunnat. Ett mycket svårt arbete.

Många lärare känner att de saknar en motivering till varför de blivit utan lönelyftet. Vad säger du om det?

– Alla medarbetare har erbjudits enskilda samtal med sin rektor. Enskilda har velat ha ytterligare samtal och förklarande möten med både mig, personalavdelning, gymnasiechefen och fackliga företrädare vilket de också fått.

Hur förklarar du att det har blivit så stora löneskillnader på flera tusen kronor?

– Löner och löneutvecklingen är individuell, det är därför naturligt att lärare får olika mycket vid lönerevision och i samband med lärarlönelyft. Rätt lön är baserad på prestation helt enkelt och det är viktigt att skickliga lärare har möjlighet till god löneutveckling. Det ska löna sig att engagera sig och utvecklas. Vi får inte glömma att det finns lärare i detta som också är mycket nöjda med att de äntligen får erkännande för gott utvecklingsarbete baserat på forskning och beprövad erfarenhet.

Flera funderar på att sluta och söka nytt jobb. Hur hanterar ni det?

– Vi kan inte i efterhand justera ett statligt styrdokument eller riva upp avtal på grund av missnöje så det hjälper tyvärr inte att vända sig till media. Vi hanterar alla anmälningar som kommer in enligt rutin och flera har blivit erbjudna stöd. Vi vill ha ett gott samarbete mellan vår personal och liksom andra skolor i Sverige gör vi vårat bästa för att skapa en god stämning och bra arbetsmiljö. Det är otroligt viktigt för våra elever och för personalens välmående att det fungerar efter de slitningar som lönelyftet uppenbart har skapat.

Corren har sökt gymnasiechefen Pär Palmgren och utbildningschefen Lotta Gylling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!