Lokal mat levereras direkt

Om inte konsumenten kan komma till gårdsbutiken, får väl gårdsbutiken komma till konsumenten.

Baklucke-försäljning. Reko-försäljningen på parkeringen vid Lundbybadet har kommit igång så smått. Karin Gunnarsdotter, Skeppsås handlar av Lydia Hydén, Öjebro. Caroline Davidsson (t v) odlar svamp.

Baklucke-försäljning. Reko-försäljningen på parkeringen vid Lundbybadet har kommit igång så smått. Karin Gunnarsdotter, Skeppsås handlar av Lydia Hydén, Öjebro. Caroline Davidsson (t v) odlar svamp.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2017-09-15 17:25

Varannan onsdag möts livsmedelsproducenter och matintresserade konsumenter på parkeringen vid Lundbybadet. Det är plattformen Reko – Rekorderlig konsumtion som via facebook ser till att säljare och köpare träffas och gör affärer med närodlade råvaror.

De ekonomiska transaktionerna har i de flesta fall gjorts upp i förväg, via swish. I onsdags kom fem eller sex producenter och parkerade sina bilar på parkeringen. Där öppnade de sina bakluckor i bästa bakluckeloppisstil, men har handlar det inte om försäljning, utan bara om leverans av förbeställda varor. Köparna dyker snart upp de också, med bil, cykel eller gåendes.

– Det har legat lite lågt under sommaren, men nu är det ju skördetid och vi tror att det kommer att ta fart, säger Caroline Davidsson som odlar champinjoner i Normlösa.

Hon har med sig några lådor och askar i bagaget och väntar på att beställarna ska dyka upp. Hon säljer även lådor för hemodling.

Alldeles intill står Lydia Hydén, potatisodlare i Öjebro. Hon har inte så mycket i sin bil för potatisskörden börjar inte förrän nästa vecka. Men till nästa utlämningstillfälle blir det säkert desto mer.

– Jag säljer hallon från min mans kusins odling i Skeda så länge, säger hon.

Det är inte mycket grönsaker den här onsdagen, trots skördetider. Ägg, svamp, äppelmust, tunnbröd.

Och kött.

Under den uppfällda bakluckan på Inge Savelsbergs skåpbil står Liselott Hjalmarsson och tar emot en kasse med varor från Inges gård Dråsa i Tjällmo.

Liselott är en mycket medveten konsument. Hon och maken Anders har nyligen flyttat till Mjölby från Borås och hon är inte helt nöjd med utbudet i Mjölbys livsmedelsaffärer.

– I Borås hade vi ett nätverk av leverantörer av Krav- och närodlat. Utbudet i affärerna var bra, både hos Coop och Ica. Och vi handlade genom nätverket Gröna gårdar, berättar Liselott.

När hon var på Bondens marknad i Linköping fick hon veta om att reko finns i Mjölby. Nu ska hon och maken hämta sina varor: nötfärs, hallon, svamp och äppelmust.

Champinjonodlaren Caroline Davidsson i Normlösa tycker att det här är ett jättebra sätt för producent och konsument att mötas.

– Men man måste ha tålamod. Det tar tid att arbeta in. Det krävs marknadsföring, menar hon men säger att intresset är stort, snart har Reko Mjölby tusen medlemmar.

En av dem är Karin Gunnarsdotter från Skeppsås. Hon hoppas att det ska ansluta sig lite fler producenter. Och så har hon inte blivit helt bekväm med facebook-sidans upplägg än.

– Det är kanske en vanesak. Jag tror att de har förbättrat den något, säger hon och drar iväg med sina hallon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om