Det är integrationssamordnare Anna Moberg som har ansvar för projektet. Det är en mötesplats som riktar sig till nyanlända för att dels ge samhällsvägledning, dels ge stöd i den språkliga utvecklingen. Särskilt riktar sig verksamheten till kvinnor som är föräldralediga och sällan använder svenska.
– Man ska kunna komma och känna tillhörighet, möta andra människor, möta oss, säger hon.
Efter sommaren kommer mötesplatsen att finnas på gallerians mittenplan, mitt emot Kicks.
Det ena syftet, samhällsvägledning, kommer att ha fokus på arbetsmarknad med hjälp av kommunens arbetskonsulenter. Utöver arbetsmarknadsenheten kommer andra aktörer att bjudas in, som socialtjänst, bibliotek, olika föreningar och representanter från näringslivet.
Vägledningen kommer att behandla sådant som de nyanlända undrar och sådant som kommunen anser är bra att känna till. Dessutom kommer det att finnas modersmålslärare i dari, arabiska, tigrinja och ryska som ser till att informationen når fram.
– Vi tänker att det kommer finnas en stor fördel att man kan få info på sitt språk, så att den blir tillgänglig, säger Anna Moberg.
Vilket språk som modersmålslärarna på plats har kunskap i kommer att variera enligt ett schema.
Det andra syftet, språkutveckling, kommer att handla om utveckling av både svenska och de respektive modersmålen.
– Det finns forskning som visar jättestora fördelar med att fortsätta att träna på sitt hemspråk medan man lär sig svenska. De två språken är till hjälp för varandra, säger Anna Moberg.
Vad gäller stödet i andraspråksinlärningen kan Röda korset komma att spela en roll. Volontärerna har gått med på att finnas på plats och träna svenska med de nyanlända.
– Det är det som är så fantastiskt med den här mötesplatsen. Vi har utrymme till att både träna svenska, träna hemspråk och ge tillgänglig information. Det är helheten som kommer att vara styrkan i det här projektet, säger Anna.
Studieförbundet Vuxenskolan kommer att besöka centret en varje vecka och hålla i sin studiecirkel en gång i månaden. För den som inte lärt sig skriva eller läsa på sitt modersmål kommer det att finnas tillgång till modersmålsundervisning.
I mitten av juni beviljade Länsstyrelsen kommunens ansökan om projektmedel till etableringscentret. Just nu hoppas Anna Moberg och hennes kollegor på ett liknande besked angående integrationslotsar som ska arbeta från mötesplatsen.
– Vi tror att det finns en väldigt stor fördel med att jobba med tillhörighet och stöd för att de som kommer till Mjölby ska känna att de blir en del av Mjölby.
Anna förklarar att de idag har en drop-in på sina kontor där nyanlända kan ställa frågor. Men frågorna har varit många.
– Vi gör så gott vi kan men vi räcker inte till. Där hoppas vi att vi ska få större möjligheter nu, säger Anna.
Svårigheten fram till nu har varit jakten på en passande lokal.
– Vi vill verkligen vara tillgängliga för alla. Det var lite trixigt att få till en lokal som var så central, säger Anna Moberg.
När de till slut vände sig till näringslivskontoret kom plötsligt Morten Henrichsen med en tom lokal mitt i centrum. Morten är fastighetsförvaltare på Gallerian i Mjölby.
– Jag tycker att det är jättebra att ytan används. Vi ser det som väldigt positivt att vi integrerar istället för att vissa hamnar i skymundan. Dessutom blir det mer tillströmning av personer i gallerian, säger Morten Henrichsen.