På söndagseftermiddagen framförde skolans yngre elever barnmusikalen "Låtbåten" på Mjölby kulturscen med närmare 80 medverkande. Det har övats på musikalen sedan strax före jul.
På måndag ska musikalen spelas igen för alla ettor och tvåor i hela Mjölby kommun, bortåt 800 personer ska titta på den under två föreställningar.
Förutom att musikalen blir en fin upplevelse i sig så hoppas kulturskolans chef Tina Herrgårdh att den väcker intresse för att börja i musikskolan till hösten.
Att visa upp musikskolans verksamhet genom en musikal är ett väl beprövat knep i Mjölby och det nya denna gång är att det är första gången som skolan har köpt in ett färdigt material. "Låtbåten" är gjord av Kerstin Bodin Eriksson med orkesterarrangemang av Björn Hedström.
– Vi vill ge en helhetsbild av vad kulturskolan är, säger Tina Herrgårdh om tanken bakom musikalen.
Skolan består av tre verksamhetsgrenar, musik och sång, drill och dans och bild och form.
Det är gott om utklädda pirater på scen, men det går inte till några våldsamheter. Saga Myrberg-Andersson, elev på lågstadiet, fick gå längst fram på scenen och sjunga solo.
Det måste ha varit en pirrig upplevelse när hon hade att titta ut över ett mindre publikhav dominerat av föräldrar och far- och morföräldrar.
– Elevunderlaget är mycket stabilt, tycker Tina Herrgårdh om läget för kulturskolan.
Hon nämner att den starka musiktradition som finns i Mjölby återspeglar sig i verksamheten. Hon skulle gärna se att fler elever söker sig till Bild och form.
– Det är i och för sig fullt i den grupp som vi har, 12 elever, men det är bara en grupp.
Något som kulturskolan satsar extra på i vår för nyrekryteringen till hösten är att motverka ett könsbundet val. Det läggs således lite krut på att få killar att börja spela tvärflöjt, gå med i drill och dans och sjunga i kör.
Även tjejerna behöver en puff i riktning att välja efter eget huvud och inte följa tjejkompis-strömmen.
– Det är nästan bara killar som spelar trummor, konstaterar Tina Herrgårdh.