LISTA: Här är veganska alternativen på populära restaurangområdet

Hur är det att vara vegan om man ska äta ute egentligen? Vi träffade veganen Johan Garde på Viringe för att diskutera saken. Vi passade också på att kolla hur det veganska utbudet ser ut på restaurangområdet.

"Jag tänker att det beror lite på vad man har för inställning. Jag har alltid tänkt att jag gör ett aktivt val. Jag är inte drabbad av att vara vegan på samma sätt som någon som är glutenintolerant och som faktiskt inte tål. Jag är supernöjd om det finns ett alternativ när jag går ut och äter", säger Johan.

"Jag tänker att det beror lite på vad man har för inställning. Jag har alltid tänkt att jag gör ett aktivt val. Jag är inte drabbad av att vara vegan på samma sätt som någon som är glutenintolerant och som faktiskt inte tål. Jag är supernöjd om det finns ett alternativ när jag går ut och äter", säger Johan.

Foto: Fredrik Sandberg

Mjölby2024-09-28 11:30

Nuggets, Plant Beef och Crispy Supreme... Vi står vid en av beställningsskärmarna på hamburgerestaurangen Max tillsammans med Johan Garde, 33. Johan är församlingsherde och präst här i Mjölby, men det är inte därför vi har bestämt träff. Han är nämligen vegan, och det är det vi ska prata om idag. 

– Det är jättelätt att vara vegan i Sverige idag, säger Johan.

Han har kompisar som varit veganer länge, och för 15 år sedan var det inte lika enkelt. Bjöd man hem en vegan på tacos fick man gå till en skum liten specialaffär för att köpa en frystorkad vegofärs som man knappt visste hur man skulle tillaga, eller så fick alla äta bönor. Idag är det mycket enklare. 

– Nu kan man köpa sojafärs som nästan ser ut som vanlig, den steks bara lite annorlunda, och sedan är middagen klar. 

undefined
"Oftast tycker jag att det finns bra grejer att äta. Max har flera grejer, Chopchop har flera grejer. Brödernas också", säger Johan.

Att Johan blev vegan var liksom något som bara blev. Det hela började med att han och hans fru åt vegetariskt under fastan inför påsk för några år sedan. Efteråt märkte de att det var både enkelt och trevligt. Året därpå testade de att köra på vegansk kost, och på den vägen är det. 

– Sedan tänker jag att en grundprincip för mig i min kristna tro är att en del av människans uppdrag är att ta hand om skapelsen, och det inkluderar ju klimatet. När man ser då att koldioxidutsläppen är sjukt mycket lägre på vegansk kost, generellt, känns det ganska självklart.

Men det handlar inte bara om klimatet, menar Johan. Med tiden har även djurrättsfrågan smugit sig på.

– Kan jag moraliskt sett försvara att en annan varelse ska dö för att jag ska kunna leva, om det inte är nödvändigt? Nej, jag kan inte motivera det. Och då blir valet av kost en konsekvens av det.

undefined
På Viringe i Mjölby finns ett stort utbud av restauranger. Men går det att hitta veganska alternativ på menyerna?

Johan tycker inte att han blir särskilt ifrågasatt för sitt val av kost. Dock menar han att valet att äta veganskt ibland kan få andra att försvara sitt eget val att äta kött. 

– Är det folk som är över pensionsåldern tycker jag mer att frågan kan vara “Jaha, oj. Vad kan du äta då?”. De lever i en superstark köttnorm, som har präglat en generation. 

Johan pratar en del om normer under vårt möte, och en bok av författaren Melanie Joy. Boken heter "Why we love dogs, eat pigs and wear cows", och där diskuterar författaren hur man genom att följa en norm, som till exempel att äta kött, inte känner att man behöver göra ett aktivt val.

– Man måste komma ifrån läget att tänka att följa en norm innebär att man inte gör ett val, för det gör man. Det är bara att acceptera att i så fall är det någon annan som har gjort valet för oss.

Här på Viringe kan man äta veganskt på alla restauranger förutom KFC. Max, Brödernas, Chopchop, Time, Mc Donald's, Burger king, Eataliano & asian och Jureskogs har alltså alla veganska alternativ.

För Johan känns det toppen bara det finns något att välja på menyn, även om det bara är lite pommes.

– Som vegan kan man välja att göra livet jobbigt för sig. Antingen kan man gå runt och vara lite småkränkt hela tiden för att man inte har sju alternativ att välja mellan på varje ställe, säger han och fortsätter:

– Men det måste ju vara jättejobbigt. Det är ju helt utmattande att gå runt och vara irriterad hela dagarna. Det är roligare att vara nöjd med att i alla fall få pommes.

undefined
Camilla Arias är restaurangchef på Brödernas. "Vi har en del stammisveganer som kommer hit", säger hon.
undefined
Sulayman Jallow, som jobbar på Jureskogs, berättar att de har alternativ för personer som vill ha vegansk kost.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!