Västra Harg kan ses som sinnebilden för begreppet "levande landsbygd". Skolan har fått vara kvar – även om det varit på håret vid flera tillfällen – lanthandel och församlingshem finns. Föreningslivet frodas med byalaget och idrottsföreningens olika sektioner som hittar på aktiviteter.
Runt byn har ett stort naturreservat bildats med ett av länets största skyddade sammanhängande lövskogsområden – 345 hektar lövskog, betesmarker och hagar med gammelekar. Det mesta är i stiftets ägo men även privat mark ingår.
– Det är en ishavsälv som format landskapet, berättar Fredrik Olofsson, präst och västrahargare när jag träffar honom och byalagets ordförande Ingrid Martini.
De möter upp vid Kulladal där Västra Hargs IF har sin klubblokal. Där finns också en av ingångarna in i naturreservatet.
Får betar fridfullt innanför staketet och trägrinden får man nästan åla sig igenom; det ska inte gå för besökare att råka släppa ut djuren. En klippt stig leder upp över ängen till grillplatsen och till de jättelika ekarna med sina fågelholkar.
– Det fanns en oro när naturreservatet skulle bildas och länsstyrelsen kallade till informationsmöten. En del trodde att nedfallna träd och ris skulle bli liggande, säger Ingrid Martini, men hon menar att misstänksamheten lagt sig när man sett hur fint det blev.
För naturreservatet har blivit ytterligare en sak som sammansvetsar de cirka 400 boende i byn och dess omgivningar. Inte minst tack vare "Holk of fame".
Det var länsstyrelsens förvaltare Thomas Johansson som kom med idén att holkarna som sattes upp i reservatet skulle kunna signeras innan de kommer på plats.
– Det var med inspiration från hockey-VM och hockeyns hall of fame. De hissade upp sina matchtröjor. Och då kom den här idén, säger han.
Först ut att skriva sina namn på holkar var ägarrepresentanter. Biskop Martin Lind företrädde stiftet och Anki Söderlund var en privat markägare. Därefter har snart ett 20-tal signerade holkar satts upp i ekarna.
– Det är mest starar och mesar som befolkar holkarna. Att det sitter flera holkar i samma träd är inget problem för starar som gärna häckar i kolonier, säger Thomas Johansson.
Holkarna behövs men de fungerar även som marknadsförare för projektet. En rad mer konkreta åtgärder har gjorts i området. Granar har tagits bort för att ge mer plats åt lövträden, en vandringsled har iordningställts i en slinga runt området, förutom det elljusspår som redan fanns invid klubbstugan. Ett fågeltorn har byggts vid sjön Aren med sitt rika fågelliv. Spänger har lagts ut där det är sankt. Skyltar, vägvisare och infotavlor har satts upp.
Länsstyrelsen är med och arrangerar guidningar i flera av länets naturreservat. Den 30 juni är det Västra Hargs lövskogars tur. Då kommer Niklas Jansson att guida.
Och byborna engagerar sig även i skötseln av reservatet. Skolelever samlar grenar och pinnar som läggs i högar av död ved för att gynna småkryp. Löv räfsas på vissa ställen. Idrottsföreningen arbetar på att bli en grön förening.
– Det här är en jättetillgång för samhället Västra Harg och för oss som bor här, tycker Fredrik Olofsson.
Han menar att naturen i kombination med det aktiva föreningslivet lockar människor att flytta till trakten. Problemet är att det inte finns många fastigheter till salu. Han tycker att det borde byggas bostäder.
– Man kan ju till och med få naturupplevelser på recept för att få lugn och ro, säger Ingrid Martini.