Lantbrukare maktlös mot kreosoten

Hans Johansson äger gården Stutarp mellan Sommen och Mossebo. Nya kraftledningen går rakt över hans marker, med den omtalade kreosoten nedgrävd i backen.

Foto: Gunilla Rech

Mjölby2014-05-14 11:08

– Det är synd att vi är så få som bor längs med Sydvästlänken, annars hade det här aldrig kunnat hända, säger han.

Familjen Johansson bedriver ett småskaligt lantbruk med nötdjur, naturbeten och egen vattenkälla.

Corren skrev om familjen för tre år sedan. Då var det framför allt de höga magnetfälten som väckte oro. Detta speciellt med tanke på djuren och att familjen inte fick gehör för att kraftledningen skulle kunna dras längre bort från ladugården genom skogen.

Nu är det även kreosoten. Hans Johansson minns att han skrev på ett papper. Där försäkrade Svenska kraftnät att han och andra lantbrukare skulle slippa de kreosotimpregnerade sliprarna som utgör fundament till kraftledningsstolparna. Men så har det inte blivit för hans del, trots att fundamenten står i ett så pass vattensjukt område att anläggarna fick pumpa bort vattnet för att kunna jobba.

Några byggjobbare

Fastän det är helgdag syns några byggjobbare som tittar på medan jag fotograferar, men när vi försöker att gå fram till dem för att prata försvinner de.

Ett nygrävt dike ska leda bort vattnet mot Mossebosjön.

– Men man vet aldrig vart vattnet tar vägen. Här är osäkra grundvattenförhållanden. Kanske når det förorenade vattnet ända bort till vår källa, säger han.

Han har hört att kreosoten kan sprida sig i en radie på upp mot 12 meter.

Impregnering med kreosot är en metod som länge använts för att göra trä mer motståndskraftigt mot röta. Kreosot är också cancerframkallande och ska därför inte användas mer än vad som är tillåtet. Därför har berörda kommuner dragit igång den rättsprocess mot det statliga affärsverket Svenska kraftnät som bygger ledningen.

Fram till diket

Vi går fram till diket. Där syns tydligt en tunn hinna. Så brukar det inte se ut i hans diken i vanliga fall. Kan det vara kreosotutsläpp vi ser, undrar Hans Johansson.

Efter Mossebosjön hamnar dikesvattnet så småningom i Svartån – där Mjölby kommun har sitt friskvattenintag.

Från platsen för fundamenten syns också en av hagarna. Det är naturbetesmark av högsta klass, enligt bedömningen av länsstyrelsen. Kraftledningen går även rakt över en slåtteräng, även den högt klassad. Hans Johansson har svårt att förstå varför länsstyrelsen inte reagerar kraftfullt. Och ännu mindre hur allt kan fortgå trots att även Naturvårdsverket har sagt nej till kreosotanvändningen. Maktlösheten som enskild lantbrukare är därför total.

– Vi markägare är fullständigt överkörda. Vi har inte kommit till tals med det mesta av vår kritik.

Ja, det är mycket som tynger honom, även om en del är övergående. Vildsvinsjakten fick ställas in eftersom djuren stördes av bygget. Nötdjuren står inne och råmar i ladugården. De får han inte släppa ut till hagarna, så länge arbetena pågår. Han får ersättning för det foder han måste ge djuren, men det är sorgligt att se och det blir en massa merjobb jämfört med att ha dem ute.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!