Långt kvar till jämställt företagande i kommunen

Det är fler män än kvinnor som startar företag i Mjölby. Det är också ojämnt fördelat på olika branscher. Kvinnor dominerar inom handel, service och vård. Bara var fjärde vd är kvinna.

Heléne Njord-Westerling började som näringslivsutvecklare i vintras och är nu tillförordnad näringslivschef i Mjölby kommun.

Heléne Njord-Westerling började som näringslivsutvecklare i vintras och är nu tillförordnad näringslivschef i Mjölby kommun.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2023-09-04 08:00
undefined
Heléne Njord-Westerling är tf näringslivschef i Mjölby. Hon får frågor och inbjudningar från många företag i kommunen.

Så ser statistiken ut. I toppen på Mjölby kommuns näringslivskontor sitter i alla fall en kvinna, om än med en tillförordnad tjänst. Hon heter Heléne Njord-Westerling.

– Nu kan jag jämföra att arbeta med näringslivsfrågor i tre kommuner, en mindre och en större. Och Mjölby är bäst, säger hon med ett leende.

Hon kom till Mjölby från Ödeshög i vintras, en kommun som hon beskriver som liten men med stort hjärta. I Norrköpings kommun började hon för 13 år sedan som projektledare på Science park och sedan på näringslivskontoret. Innan dess har hon jobbat som IT-koordinator i det privata näringslivet. Hon har även erfarenhet av att starta eget.

undefined
Heléne Njord-Westerling är tf näringslivschef i Mjölby kommun.

I jämförelsen är alltså Mjölby vinnaren.

Hon säger att hon fick upp ögonen för jämställdheten när hon jobbade på Norrköping science park. Där sysslade hon med start-up-företag och kompetensrekrytering där man aktivt försökte bortse från sökandes kön. Samtidigt ville man ha en jämnare fördelning.

– Jag ser olika beteenden, och ledarstilar. När man får mer kunskap så märker man strukturerna.

Hon var vice vd och skötte verksamheten, men det var hennes överordnade, en manlig vd, som rapporterade till politikerna.

– Jag tröttnade på det, säger hon.

undefined
Kvinnligt och manligt företagande? Det är fortfarande skillnad på hur många kvinnor respektive män som startar företag och i vilka branscher.

Jobbet som tillförordnad näringslivschef i Mjölby blev hon erbjuden när Torbjörn Sjögren slutade i våras. Hon är egentligen anställd som en av två näringslivsutvecklare, med ansvar för industri och gröna näringar i kommunen. Nu får hon jobba med hela näringslivet och sitter med i kommunens näringslivsråd och som adjungerad i Växtkrafts styrelsemöten.

Föreningen Växtkraft bildades för att samla näringsidkare i en gemensam organisation. Efter vissa interna problem har den ombildats och jobbar idag på att hitta sin roll.

Tror du en sådan förening passar alla skilda företag?

– Även om företagen i kommunen är sinsemellan väldigt olika så finns det ett gemensamt mål att utveckla platsen. Att göra Mjölby attraktivt och växande. Det gynnar alla.

undefined
Heléne Njord-Westerling är tf näringslivschef i Mjölby kommun.

I styrelsen finns olika branscher och orter representerade. Satsningen på att utveckla tätorterna fortsätter.

– Kommunen ordnar en del tillsammans med Växtkraft. Vi trevar oss fram just nu. Man vill känna av vad medlemmarna vill, säger hon.

Som näringslivschef får hon många samtal och mejl från folk i näringslivet. Många vill berätta om och visa upp sina företag. Många frågor och synpunkter handlar om myndighetsutövning, som miljökontoret och byggnadsnämnden. Det är två insatser som de flesta företag kommer i kontakt med.

– Näringslivskontoret jobbar tillsammans med Växtkraft för att utveckla detta men även företag och organisationer som inte är medlemmar i Växtkraft. Vi måste nå alla, säger hon.

En annan nyhet som är på gång är ett business center i Mjölby. Det är något som Växtkraftföreningen pratat om tidigare, men som nu kan bli privat initiativ. Tanken är en kontorshubb med gemensam service för längre eller kortare uthyrning – ett koncept som blev en snackis under pandemin, ett så kallat coworking space.

I företagens toppar är det alltså fortfarande stor övervikt på män. Men om man tittar på UF-företag, alltså gymnasieelever som startar genom Ung företagsamhet, så är det bara några enstaka procent som skiljer. 

– Det blir bättre. Jag tror att mina båda vuxna barn har en medvetenhet om de här strukturerna. Det vi som kommun kan göra är att synliggöra hur det ser ut, säger Heléne Njord-Westerling.

Företagande i Mjölby

Hittills i år (1 juli) har 76 nya företag startats i Mjölby. 23 av nyföretagarna är kvinnor (31 procent). 27 av de nya företagen var aktiebolag. Totalt finns det 1 270 aktiebolag i Mjölby och 1 285 inom enskild näring.

Av vd:ar i kommunen är 25 procent kvinnor (17 procent i aktiebolag, 33 procent i enskilda firmor). 

Statistik från Allbright och UC.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!