Vid läsårsstarten i går var teknisterna mer än dubbelt så många i årskurs 1.
Omsvängningen från läsårsstarten för ett år sedan är drastisk. Då var det enligt officiell statistik på gymnasiestudera.se 31 personer som började på naturvetenskapsprogrammet (NA) medan 15 gick till uppropet på teknikprogrammet (TE).
I höst är det bara 12 elever som sökt sig till NA-programmet medan TE-programmet samlat 28 och är därmed populärast av samtliga gymnasieprogram i Mjölby, både sett till elevernas förstaval och totala antalet platser som är fyllda.
Ed Huitema är ny rektor för båda programmen, han började sin tjänst bara för någon vecka sedan och säger sig därför inte kunna göra någon djupgående analys.
– De båda programmen ligger ganska nära varandra och överlappar varandra. Antalet elever som börjar något av dem är ungefär lika många som för ett år sedan, de konkurrerar lite med vandra. Nu verkar teknik vara populärare, nästa år kan det ha svängt igen, kommenterar han.
Det minskade söktrycket mot NA och det ökande mot TE är det mest iögonenfallande vid en jämförelse av årets gymnasieantagningar med förra årets.
En annan skillnad är att hantverksprogrammen lockat fler elever, både det för finsnickeri och det för guldsmedsutbildning. I procentuella tal är det stora ökningar, men det är väldigt små program, så i reella tal är det inte i närheten av teknikprogrammets frammarsch.
Antalet elever som kommit in på program på de två gymnasieskolorna i Mjölby, Kungshögaskolan och Dackeskolan, är 222 mot 244 förra året. Utbildningsstrateg Thomas Kinell sitter för dagen inte på några exakta siffror om hur de olika kommunernas elever valt gymnasieskolor, men han har ingen känsla av att Mjölbyskolorna förlorat terräng.
Han ser istället förklaringen till nedgången i en minskad årskull. I Mjölby kommun har det i år funnits 17 stycken färre 16-åringar och att årskullen är liten är inget speciellt för Mjölby.
– Botten är nådd nu. Nu vänder det, men inte så snabbt, konstaterar Thomas Kinell.
Erfarenheten säger att det blir vissa förändringar i platsantalet på de olika programmen under de två första veckorna.
– Dels handlar det om reserver som går in på luckor som uppstår, dels kan det handla om elever som valt att pendla till en skola, men som kommer på att det nog i alla fall vore bättre att gå på en skola närmare hemmet.
Thomas Kinell nämner att bygg- och anläggningsprogrammet (17 platser) och el- och energiprogrammet (20 platser) båda är fyllda, så där kan inga nya elever plockas in med mindre än att någon hoppar av.