Lägsta arbetslösheten i Mjölby på 10 år

Efter en ökad arbetslöshet under början av pandemin har man i Mjölby lyckats vända på trenden det senaste året. Med en arbetslöshet på 5,3 procent har man nu nått den lägsta nivån i kommunen på tio år.

Torbjörn Sjögren, näringslivschef i Mjölby kommun, ser positivt på resultaten och ser fram emot en fortsatt satsning på företagande.

Torbjörn Sjögren, näringslivschef i Mjölby kommun, ser positivt på resultaten och ser fram emot en fortsatt satsning på företagande.

Foto: Privat

Mjölby2022-03-05 07:00

Näringslivschef Torbjörn Sjögren ser mycket positivt på utvecklingen.

– Vi är mycket glada över den höga sysselsättningen i kommunen. I riket är arbetslösheten tillbaka på nivåer innan pandemin, men i Mjölby kommun har utvecklingen gått ännu bättre.

Redan innan pandemin hade Mjölby ett lägre snitt än länet och landet i övrigt, och även om arbetslösheten ökade med pandemin även i Mjölby har återhämtningen gått snabbare där än i många större städer.

– Kommunens näringsliv domineras av tillverkningsindustri, vilket är en bransch som inte är lika hårt drabbad av pandemin som turist och restaurang, förklarar Torbjörn Sjögren.

Arbetet för en låg arbetslöshet har pågått i kommunen under en längre tid.

– Den viktigaste förklaringen till den minskade arbetslösheten är att de starka industriföretagen i kommunen nyanställt många personer. Men även jordbruket och skogsbruket är en viktig bransch som har ökat antalet sysselsatta, förklarar Torbjörn Sjögren.

– På ett kommunalt plan har vi länge arbetat för ett gott företagsklimat. Det betyder att vi arbetar för att det ska vara enkelt och trevligt att vara företagare i Mjölby kommun. Detta förbättringsarbete genomför kommunen och näringslivet gemensamt, bland annat genom Näringslivsrådet.

undefined
Arbetslöshetskurvan i Mjölby kommun jämfört med länet och riket sedan januari 2012.

Ett konkret arbete för att få upp antalet sysselsatta invånare görs på den kommunala enheten Arbete och integration, som på uppdrag av Arbetsförmedlingen och enhet Vuxen ansvarar för arbetsmarknadsinsatser som praktik, arbetsträning och statligt subventionerad anställning.

– Enheten har fyra interna verksamheter där fokus läggs på att individanpassa arbetsträningen utifrån de egna förutsättningarna och behoven. Nästa steg kan vara praktik på en arbetsplats i kommunen, till exempel ett vårdboende. Samverkan inom och utanför kommunen är avgörande för att finna vägar mot egen försörjning för kommuninvånarna, förklarar enhetschef Elin Alm Rahm.

undefined
En viktig insats för sysselsättningen görs av Samordningsförbundet Västra Östergötland, som bland annat ger unga vuxna en egen koordinator som stöttar ut i en praktik på ett företag med målsättningen att det på sikt ska leda till arbete, förklarar Elin Alm Rahm, enhetschef för Arbete och integration.

Framåt är kommunens mål att fortsätta verka för en låg arbetslöshet, bland annat med hjälp av ytterligare satsningar på företagsklimatet.

– Genom ett starkt företagsklimat vill vi både locka nya företag att etablera sig och göra det lätt för våra befintliga företag att expandera. På det sättet vill vi skapa fortsatt positiva resultat med ännu högre sysselsättning, säger näringslivschef Torbjörn Sjögren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!