De kommande åren kommer innebära stora förändringar för eleverna på skolorna i Mjölby tätort. En ny skola ska byggas och de övriga enheterna omorganiseras. Elever på de berörda skolorna får periodvis räkna med att ha undervisning i temporära lokaler.
Utbildningschef Christer Lordh berättar att det är stora omställningar som ligger framför. Han har respekt för att elever, personal och vårdnadshavare vill veta hur det kommer att bli.
– I den bästa av världar blir eleverna opåverkade, men vi försöker planera för att få så få påverkansfaktorer som möjligt. Vi tror att det är viktigt med information och dialog, men också förståelse från alla inblandade parter.
Befolkningstillväxten i Mjölby har under en lång period varit god och kommunens befolkningsprognos från 2018 visade på en fortsatt ökning.
– Den prognostiserade tillväxten var väldigt kraftig, säger utbildningsstrateg Thomas Kinell. Vi såg att vi skulle kunna få en ökning av elevantalet, från förskoleklass till årskurs nio, med nästan 30 procent sett till en tioårsperiod.
Enligt Kinell fanns det inte utrymme för en sådan ökning i den nuvarande skolorganisationen och i de lokaler som finns idag.
– Ska vi ha en organisation som håller på sikt behöver vi planera för nio parallella klasser i varje årskurs.
– När vi är klara med omorganisationen kommer vi ha tre skolor med elever från förskoleklass till årskurs 6 – Blåklintskolan, Egebyskolan och den nya skolan. På varje enhet kommer det finnas tre parallella årskurser. På Lagmansskolan ska det bara gå högstadieelever.
Först ut i omorganisationen är Lagmansskolan. Thomas Kinell berättar att det är ett omfattande arbete som väntar på skolan.
I mitten av juni ska de paviljonger som idag står inne på skolgården vid Lagmansskolan plockas bort. På platsen ska en ny byggnad uppföras och den ska byggas ihop med den nuvarande skolbyggnaden.
– I tillbyggnaden kommer det bli kök och matsal i bottenplan och undervisningslokaler på övre plan. Skolan är gammal och vi passar även på att göra en genomgripande renovering av de övriga lokalerna.
Utmed Järnvägsgatan har ytterligare två paviljonger tillkommit, bredvid de två som redan fanns där. Dessa ska användas till undervisningslokaler under byggperioden.
– Paviljongerna kommer inredas och finnas tillgängliga till skolstarten i augusti, säger Kinell.
Det exakta datumet för byggstarten av den nya tillbyggnaden på Lagmansskolan är inte klar. Anbudstiden är avslutad och nu pågår arbetet med att ta fram en entreprenör. Tanken är att om- och tillbyggnationen av skolan ska ha en totalentreprenör som ansvarar för hela arbetet.
– I vår första plan skulle arbetet med Lagmansskolan vara klart hösten 2024, men nu är tidsplanen årsskiftet 2024-25. Men det är mycket som kan hända under resans gång som gör att det kan ta kortare eller längre tid.
Det som är beslutat är att de tredjeklassare som idag går på Vasaskolan kommer att gå i årskurs 4 på Lagmansskolan även till hösten. Men treorna på Egebyskolan hänvisas till Blåklintskolan när de börjar mellanstadiet i augusti.
– Det gör vi för att minska mängden elever på Lagmansskolan under byggtiden, förklarar Kinell.
Planen är att det blir så även vid skolstart 2023 och 2024.
– Innan Lagmansskolan övergår till att bli en högstadieskola behöver den nya skolan vara färdig. Enligt tidsplanen räknar vi med att den är klar till skolstarten 2025.