Kvinnor ska få plats på härbärget

På Ria i Mjölby finns det plats för alla. Vem som helst kan komma och äta, fika och prata. Tandkräm, dusch eller en ren tröja finns att få för den som behöver, men också sängplats för den som är utan. Nu kommer allt fler kvinnor.

Här är sovsalen i härbärget. Den låga mellanväggen ska bli en riktig vägg.

Här är sovsalen i härbärget. Den låga mellanväggen ska bli en riktig vägg.

Foto: Susanne Hasselqvist

MJÖLBY2019-04-01 21:30

Därför ska härbärget en trappa upp byggas om. Den låga skiljeväggen som delar sovsalen ska bli en riktig vägg, och ena halvan blir för kvinnor.

– I dag är alla fyra platserna till för män, säger Susanne Eriksson som är föreståndare. Nu behöver vi alltså ändra fördelningen. Vi ser färre bostadslösa i kommunen men kvinnorna är fler.

Varför tror du att kvinnorna blir fler hos er?

– Det kvinnliga missbruket har blivit mer synligt, säger Susanne Eriksson, men kvinnor dricker också mer idag och det är främst kvinnor som är fast i tablettmissbruk.

Ungefär 220 personer har kontakt med Ria, och 80-90 personer kommer minst en gång i veckan. Här serveras lunch tisdag och torsdag, och den som vill kan få hjälp med myndighetskontakter, tvätt, att betala räkningarna – eller kanske bara få någon att prata med. "Man kommer in i ett varmt hem" skriver en besökare på Facebook.

Tidigare har det funnits boende som sovit på härbärget i flera år. I dag är beläggningen lägre.

– Men dagverksamheten ökar, berättar Susanne Eriksson. Förra året hade vi nästan 5 300 dagbesökare och serverade närmare 3 000 luncher.

För ett par år sedan var 80 procent av besökarna män. Den andelen är snarare 60-70 procent i dag. Det finns en särskild kvinnogrupp som ses varannan tisdag (och som för övrigt just nu söker ett trevligt ställe att ha avslutning på, övernattning med korvgrillning ska det bli).

– Vi har en hel del aktiviteter, utflykter och resor, grillkvällar och träning, berättar Maj-Britt Ross Björsner som är ordförande i föreningen Hela Människan Ria Mjölby.

– Förr gav det kanske en stämpel att söka sig till Ria, det antogs vara bara för missbrukare. Så är det inte i dag, säger Susanne Eriksson. Här möts människor från alla samhällskikt.

Det är de kristna församlingarna och Mjölby kommun som står bakom Ria som har både anställda och ett antal volontärer.

Andelen besökare utan missbruk men med psykisk ohälsa ökar stadigt, men det finns också en ekonomisk utsatthet. Matkassar, kläder och hygienartiklar har en strykande åtgång.

– Vi får mycket gåvor av olika personer och organisationer, säger Maj-Britt Ross Björsner, stort och smått. Alla kan bidra.

Pingstförsamlingen i Skänninge skänkte 100 000 kronor när den lades ned. Den årliga vinterkonserten ger en stor intäkt, men också syföreningar och församlingar bidrar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om