Kundvagnar kastas från tak i Mjölby city: "Livsfarligt"

Kundvagnar, ägg och glödande fimpar är exempel på sådant som slängts ner från taket på Mjölbys galleria. Nu har det byggts ett stängsel för att förhindra faran.

Det nybyggda stängslet på galleriataket ska hindra människor som försöker slänga ner prylar eller skräp på gatan nedanför, eller på andra människor.

Det nybyggda stängslet på galleriataket ska hindra människor som försöker slänga ner prylar eller skräp på gatan nedanför, eller på andra människor.

Foto: Edith Frankova

Mjölby2023-06-29 16:51

I förra veckan byggdes ett stängsel längs med ena kanten av parkeringen på galleriataket. Mjölby galleria har länge haft problem med att olika föremål och skräp slängts från parkeringen ner på gatan. Särskilt problematiskt är det när kundvagnar från Willys kastas ner, berättar Dag Segrell, som är vd för Fastighets AB Mjölby Industribyggnader, som driver gallerian i Mjölby.

– Det är ju en säkerhetsrisk. Någon kan få en kundvagn eller något annat tungt över sig. Så det är en anledning, säger Dag Segrell.

undefined
Kundvagnar har slängts ner från taket, både ner på gatan och ner på Bambu Thais lite lägre belägna tak.

Just nu ligger en av Willys kundvagnar på Bambu Thais tak. Restaurangens tak är lägre än gallerians och ägaren Jenny Nguyen berättar att några en gång klättrat ner och hoppat på taket så att restaurangens gäster blivit störda och oroliga.

– Det har varit ett stort problem. Inte hela tiden men ibland, säger restaurangens ägare Jenny Nguyen, 50, som också menar att det bara är unga personer, inga vuxna, som orsakar problemen.

undefined
Jenny Nguyen äger restaurangen Bambu Thai bredvid gallerian i Mjölby och berättar om ungdomar som stått på galleriataket och kastat ägg och vattenfyllda flaskor på hennes kunder.

Hon berättar också om en särskilt allvarlig händelse i fjol. Då var det fyra gäster på uteserveringen som drabbades.

– Då kastade de ner ägg och flaskor med vatten på kunderna, så de fick ägg och vatten över hela sig. En dam fick en flaska i huvudet så det gjorde ont. Polisen kom och sprang efter dem men de hann iväg.

– Jag har gått ut och skrikit åt dem att sluta, och det har en kvinna som bor här mittemot också gjort, säger Jenny Nguyen.

undefined
Det nybyggda stängslet på galleriataket ska hindra människor som försöker slänga ner prylar eller skräp på gatan nedanför, eller på andra människor.

Förutom att förhindra att någon får en kundvagn i huvudet ska staketet också skydda Main Events nya uteservering som ligger precis nedanför.

– Folk har slängt ner fimpar som bränt hål i markiserna, säger Wilma Ekh, restaurangchef på Main Event sedan fyra månader tillbaka.

Det var Wilma Ekh som tog upp problemet med restaurangens ägare, som i sin tur tog upp det med Dag Segrell, när hon och hennes kollegor upptäckte förstörelsen.

– Det känns tryggt för oss att det händer något när man ber om det, säger hon.

undefined
Wilma Ekh är restaurangchef på Main Event, vars markiser fått brännmärken efter cigarettfimpar. Det var Wilma som satte processen med det skyddande staketet i rullning.

– Det är sorgligt, rent bedrövligt, att det ska vara såhär. Livsfarligt om någon skulle få en kundvagn över sig. De som gör det här har inget konsekvenstänk alls, säger Dag Segrell.

Jenny Nguyen vill ha ett staket på sin sida om gallerian också.

– Staketet kommer att fortsätta åt båda hållen, både längs Jerikodalsgatan och mot Willys, bekräftar Dag Segrell.

När?

– I år i alla fall. Många går på semester nu, så det blir nog efter sommaren.

undefined
Correns Mjölbyredaktion har förträfflig utsikt över det nya staketet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!