Däremot ställer hon, efter viss övertalning, gärna upp på intervjun. Hon ser möjligheten att kunna dela med sig.
Vi träffas på hennes mottagning i centrala Mjölby, en ombonad lokal i Kanikegården.
Lotta Ring öppnade sin Mjölbypraktik 1993. Sedan dess har mycket hänt. Dels med själva yrket, därav namnbytet. Dels har Lotta Ring själv utvecklat en egen nisch.
När hon ska förklara fastnar hon först i olika fackuttryck men hejdar sig.
– Så här brukar jag förklara för mina patienter. Jag utgår från samspelet mellan kropp, känslor och tankar. När det kommer i obalans störs samspelet och vi kan utveckla olika symptom.
Tidiga traumanEn viktig uppgift är att undersöka är om sådant som tidiga trauman eller känslomässiga påfrestningar har bidragit till obalansen.
Därför tar sig Lotta Ring gott om tid för att lyssna in patienten. Psykisk ohälsa och stressrelaterade problem kan visa sig genom fysiska symptom.
Lotta Ring har även gått mängder med fortbildningar. Just nu läser hon till legitimerad psykoterapeut på halvfart. Men hon tänker fortsätta att vara främst fysioterapeut.
De kunskaperna är av stor nytta – även när symptomen från kroppen inte är huvudproblemet. Exempelvis när det gäller smärta.
– Jag börjar med att höra patientens historia. Hur såg livet ut då när den startade. Huvudmålet är kanske inte att det går att få bort själva smärtan utan att hitta strategier att leva med den. Att försöka få mer fokus på andra saker. Då kan smärtan bli mindre påtaglig.
Det kan handla om att bli mer fysiskt aktiv eller olika former av avslappningstekniker. Den som känner muskelsmärta kan omedvetet underhålla smärtan genom att bli ännu mer spänd och stressad och på så vis lätt hamna i en ond cirkel.
Primär och sekundärHon talar om primär, respektive sekundär smärta. Även om det inte går att komma åt den primära går det att jobba mer med den sekundära.
– Jag arbetar mycket med kroppskännedom, medveten närvaro, mental träning och andningen som stödfunktion.
Qi gong är en viktig självhjälpsmetod som hon rekommenderar och även erbjuder sina patienter.
Själv har Lotta Ring inga större krämpor. Hon tycker väl att hon är som folk som mest. Därmed har hon ingen egen erfarenhet av hur det är att exempelvis ständigt ha molande värk. Men hon tycker att hon är bra på att sätta sig in i hur andra har det och att ha respekt för och aldrig ifrågasätta deras livshistoria eller beskrivning av sin smärta eller symptom.
Mest kvinnor– Tillsammans kan vi utforska och ta reda på andra perspektiv, sedan får patienten själv känna in vad som är rätt just för dem.
Omkring 85 procent av hennes patienter är kvinnor.
– Kvinnor är lite bättre på att tidigt vara lyhörda. Män väntar och får därmed allvarligare symtom. Och då har de ingen nytta av mig.
Patienterna är en av hennes viktigaste kunskapskällor. De sista tio åren har hon sett en förändring från färre med långvarig smärta till fler med stressproblematik som kommer till uttryck via kroppen.
Den höga pressen på arbetsplatsen gör att de viktiga mötena mellan människor uteblir.