Restriktionerna som infördes i november om servering av alkohol och om antalet sittande gäster man får ha har skärpts och förlängts, nu senast till 16 maj. Det har drabbat hela restaurang- och cafébranschen, men i olika hög grad.
Bland de hårdast drabbade är Skånska Lasse inne i gallerian där kunderna måste sitta en och en. En något absurd syn vid lunchtid. Men visst går det att sitta och småprata mellan borden.
– Vi förklarar för kunderna direkt innan de beställt. En del vänder när de fått reglerna klart för sig. Vi får ta emot en hel del skäll, berättar Kim Wallin Andersson men tillägger att de flesta kunder visar förståelse.
Hon ser fram emot besked om lättnader. De nuvarande reglerna gäller till 16 maj. Hon sneglar bort mot Espresso House där man får sitta fyra. Bara ett metallnät skiljer den lokalen från stråket genom köpcentret.
– Det är orättvist, menar Kim som har påtalat saken för kommunens tillsynsansvariga.
Markus Höglund på stadshotellet är kritisk till reglerna. En familj på fem personer får inte sitta tillsammans. Ett konferenssällskap på åtta som kommer ut i restaurangen för att ta lunchpaus måste dela upp sig.
– Det är bara symbolpolitik och gör ingen praktisk nytta, menar han.
Men han ser ljust på framtiden. Det är en försiktig ökning av omsättningen redan och han tror att affärsresenärerna kommer tillbaka, om än inte som förr.
– De stora industrierna går bra, och jag tror att de kommer att behöva ha sina besökare. Allt kan inte ske digitalt.
Tuffare är det för restauranger som lever på kvällsgäster. Även om Mjölby inte var någon utpräglad nöjesstad ens före corona så är det nu än värre.
– Jag har tappat nästan 80 procent och fått sluta med luncher, säger Josef El Batal som driver Bistro Serrano ihop med hustrun.
Klockan 20.30 måste han köra iväg sina gäster, ibland handgripligen.
– De vill inte gå hem. Det blir stress både för dem och för oss. En återgång till klockan 22 skulle betyda mycket för oss, säger han.
På Bambu Thai ser det vid en snabb titt ut som vanligt, men bara vartannat bord är aktivt. Ägaren Jenny Nguyen försökte upphöra med buffén i våras men kunderna accepterade det inte. Det är Bambus signum att ha riklig asiatisk buffé.
– Det kommer inget folk. På kvällarna är det dåligt, men även på lunchen, klagar Jenny Nguyen som fått stänga en dag i veckan och minskat på personalen.
Hon hoppas att planerna på bowling i gallerians källare ska gynna hennes företag.
En del gäster beställer låda och kommer och hämtar utanför dörren. Men hemkörning har hon inte. Det gör dock Kim Wallin Andersson på Skånska Lasse. Det startade hon med redan för fyra år sedan och det har ökat med pandemin. Särskilt pensionärer abonnerar på den tjänsten.
– Nu kommer de som är vaccinerade. De har suttit inne i ett år men nu vill de ut, säger Kim men har svårt att locka dem till gallerian där man får sitta och äta i ensamhet.
– Om vi bara slipper detta så kommer det rulla på, tror hon.
Många har förändrat sitt beteende radikalt under året, dels på grund av restriktioner, men även av rädsla att utsätta sig för smitta. Markus Höglund på Statt tror på en återgång till det gamla beteendet.
– Sakta men säkert. Fast på vissa ställen blir det nog inte som förr. Lunchrestaurang i kontorskvarter i storstäderna får det nog tuffare om hemarbetet fortsätter även efter corona, tror han.
På det viset kanske det är en liten fördel i Mjölby.