Köttfri dag för Mjölbys skolbarn

Mjölbys skolbarn kommer från och med i höst att äta vegetariskt en dag i vecka.Kommunstyrelsen beslutade tidigare i veckan att bifalla Eric Westerbergs (MP) motion.

MJÖLBY2014-06-21 08:00

Efter många remissinstanser, bland annat utbildningsnämnden, återremitterades motionen i höstas till kommunstyrelsen som nu har fattat sitt beslut.

– Beredningen har dragit ut på tiden, men det är roligt att den till sist bifölls, säger mannen bakom motionen, Eric Westerberg, Miljöpartiets gruppledare i Mjölby.

Motionen om att införa en vegetarisk dag per vecka i skolbespiningarna på Mjölby kommuns för- och grundskolor inkom till kommunstyrelsen redan i början av 2012.

– Att det tog så lång tid visar att vad man äter fortfarande är en känslig fråga, säger Eric Westerberg. Det rör upp känslor och många har svårt att se rationellt på det.

Det handlar inte om att vi ska sluta äta kött, understryker Eric Westerberg, utan det handlar om att det finns vetenskapliga belägg för att vi behöver minska vår köttkonsumtion.

– Argumenten som jag använder mig av i motionen gäller dess påverkan på miljö och klimat, säger han, men det finns så klart ytterligare perspektiv så som djuretiska sådana.

Dessutom finns det argument som gäller hälsan, fortsätter han, och hänvisar till Livsmedelsverket rapport från förra veckan som visar att vi i Sverige äter hälsovådligt mycket rött kött.

– Men mina argument är hämtade jag från FN:s rapport ”Livestocks long shadow” som slår fast att utsläppen av växthusgas från djurhållningen i världen är större än den från all världens trafik.

FN:s Klimatpanels ordförande, Rajendra K. Pachaur, rådde i samband med att rapporten publicerades därför alla i hela världen att avstå från att äta kött en dag i veckan.

Motionen går helt i linje med kommunens kostpolicy som kommunfullmäktige beslutade om för några år sedan, berättar Karolina Hedlund, hållbarhetsstrateg vid Mjölby kommun.

– Kommunens måltidsverksamheter ska verka för en hållbar utveckling, säger hon, och däri ingår det att använda sig av mer vegetabiliska matvaror och ekologiska råvaror.

De besparingar som det innebär med en vegetarisk dag i veckan kommer, förhoppningsvis, kunna användas till att öka andelen ekologiska och lokala råvaror i kommunens kök.

En vegetarisk måltid, påpekar Eric Westerberg, är i detta fall inte pannkakor eller potatisbullar, utan tanken är att man ska visa på den stora mängd välsmakande vegetariska rätter som finns.

– Det finns också en pedagogisk tanke bakom det här, säger han. När barnen upptäcker att de orkar en hel dag, även fast lunchen inte innehöll kött, kanske de själv tar initiativ till att äta mindre kött.

Huruvida det blir några reaktioner på den köttfria dagen, så som det blev i Nyköping i höstas där LRF serverade hamburgare utanför en skolbespisning för att protestera, kvarstår att se.

– Att man som lantbrukare slår vakt om sin egen bransch kan jag förstå, säger Eric Westerberg, men vi har en skyldighet gentemot kommande generationer när det kommer till miljön och klimatet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om