Kontroll men också dialog när mat granskas

Riva Lazar på restaurang På lunch ber sin praktikant att röra i löksåsen medan han själv tar hand om oss. Det är livsmedelsinspektion i Mjölby.

Foto: Peter Jigerström

MJÖLBY2014-03-19 07:43

– Vi försöker vara så raka och tydliga som möjligt så att det blir en bra dialog, har Jennie Söderstedt Tedelid från miljökontoret sagt innan vi går in i restaurangen.

Det här är en gängse planerad inspektion, men också för att speciellt kontrollera två tidigare brister, rengöring och förpackningsmaterial.

En konservöppnare hade inte tvättats av innan den användes igen, en fläkt i kylrummet behövde rengöras och plastförpackningar återanvändes utan att det var säkerställt om det skedde på rätt sätt.

Knepigt med plast

Det blir godkänt på punkten rengöring. Plasterna är det lite knepigare med.

Restaurangägaren måste kunna påvisa att rätt plaster används till rätt ändamål. Att det inte finns hälsoskadliga mjukgörande ämnen i plasten som kan vandra över i livsmedlet eller att plasten tål till exempel diskning. Det är upp till ägaren att ta reda på vad som gäller, livsmedelsinspektörens roll är enbart att uppmärksamma den eventuellt felaktiga hanteringen.

Riva Lazar berättar att han nu känner till att det finns en klassning, där 5 är bra att återanvända och 1 är bäst att slänga. Dessutom har han lärt sig en del genom en arabisk teveserie om livsmedel. Jennie Söderstedt Tedelid är ändå inte riktigt nöjd utan ber honom återkomma på den punkten.

Olika alternativ

Till freds är hon däremot med allergikosten och hur Riva Lazar sköter informationen till sina kunder. Han är noga med att ersätta vitt mjöl med majsmjöl där det går, för allt fler efterfrågar glutenfritt. Det finns olika pajer att välja bland för vegetarianer och även alternativ för laktosintoleranta.

Spårbarhet är också viktigt, inte minst efter hästköttskandalerna.

Jennie Söderstedt Tedelid ber att få veta när och vem som har levererat kycklingen och hur mycket. Riva Lazar vet att den är från Thailand, för den tycker han är bättre än den danska som innehåller mer vatten. Fakturan som visar leverantörens namn finns däremot inte på plats, och livsmedelsinspektören ber honom att skicka in den så fort som möjligt.

Vad tycker du som restaurangägare om att bli kontrollerad på det här viset?

– Det är bra, faktiskt, att de kan peka på grejor vi inte har tänkt på. Det är ju inte bara mig de kontrollerar utan även alla andra. Det känns tryggt att det är hårda regler. Inte minst för allmänhetens skull som inte ska behöva råka ut för fusk, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!