Kommuner utreder medlemskap i RTÖG

Mjölby och Boxholm utreder nu ett eventuellt samgående med räddningstjänsten i östra länet. Vår dörr står öppen, säger förbundsdirektören på RTÖG.

Kommunförbundet Räddningstjänsten i Östra Götaland öppnar nu för fler kommuner att ingå i samarbetet. Frågan utreds just nu i Mjölby och Boxholms kommuner.

Kommunförbundet Räddningstjänsten i Östra Götaland öppnar nu för fler kommuner att ingå i samarbetet. Frågan utreds just nu i Mjölby och Boxholms kommuner.

Foto: Jonathan Posluk

Mjölby2020-11-11 08:00

Kommunförbundet Räddningstjänsten i östra Götaland RTÖG bildades när Linköpings och Norrköpings räddningstjänster slogs ihop 2010. Fem år senare kom Åtvidaberg, Söderköping och Valdemarsvik med i samarbetet. I somras skickade man ut brev till övriga kommuner i länet med en inbjudan sedan medlemskommunerna är överens om att man vill växa.

– För att kunna ingå i förbundet från årsskiftet 2021–2022 bad vi om svar i oktober. Ingen som har tackat ja än, men heller ingen kommun har sagt nej. Vår dörr står öppen, även om det kan betyda att inträdet blir något senare, säger Ulf Lago, förbundsdirektör i RTÖG.

På måndagskvällens fullmäktigemöte i Boxholm var han inbjuden att berätta om kommunförbundet.

– Riksdag och regering kräver att det i alla kommuner finns en gemensam ledningskapacitet för att hantera större händelser, säger Ulf Lago.

Han radar upp en lång rad fördelar med en gemensam organisation, som kompetensförsörjning, rekrytering, infrastruktur i form av övningsfält och samordnade investeringar. Stort fokus är den ökade risken för stora och allvarliga olyckor som kräver omfattande räddningsinsatser.

Mjölby och Boxholm har idag gemensam räddningstjänst. Efter sommarens inbjudan från RTÖG har Mjölbys nya kommundirektör fått i uppdrag att tillsammans med Boxholm och räddningstjänsten utreda och ta fram ett förslag.

– Vi kommer att titta på alla aspekter och även höra med övriga kommuner i västra länsdelen. Jag räknar med att vi har ett förslag till inriktningsbeslut framåt våren. Det blir sedan politikerna i de båda kommunerna som fattar beslut, säger Andreas Capilla, kommundirektör i Mjölby.

För sex år sedan beställde kommunerna i västra länsdelen en förstudie av möjligheterna till födjupat samarbete när det gäller kommunernas räddningstjänster. Där kom man fram till att säga nej till ett RTVG, alltså ett motsvarande kommunförbund i västra länet. Till det var man alltför små var motiveringen. Inte heller förordades ett samgående med det redan existerande kommunförbundet. Däremot ville man ha en dialog med RTÖG och utökat samarbete när det gäller en rad områden. Bland annat nämndes förstärkningsstyrkor, utbildning, övning och teknik.

Ulf Lago menar att det är de stora olyckorna som blir framtidens utmaning, och då är en stor organisation fördelaktig.

– 160 av landets kommuner ingår redan i olika kommunförbund, säger han.

Karta: Räddningstjänsten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!