Kommuner ser risker med upphävt besöksförbud

Det upphävda besöksförbudet är ett glädjande besked. Men det innebär också en del risker. "Vi behöver planera för att besöken blir så säkra som möjligt", säger Linda Hammarström, socialchef i Boxholms kommun.

Från och med 1 oktober upphör det nationella besöksförbudet på äldreboenden.

Från och med 1 oktober upphör det nationella besöksförbudet på äldreboenden.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Mjölby2020-09-17 14:00

Vid en presskonferens på tisdagen meddelade socialminister Lena Hallengren (S) att det nationella besöksförbudet på äldreboenden upphör från och med 1 oktober. 

– Vi tycker att det är ett positivt besked. Men det är viktigt att vi fortsätter skydda våra riskgrupper och förhindrar smittspridningen, säger Linda Hammarström. 

Boxholms kommun har ännu inte haft någon smitta på sina boenden. Linda Hammarström berättar att de har börjat planera för besöksrum. Besöken kommer att ske under ordnade former. Anhöriga kommer att behöva boka in tider för när de kan hälsa på. 

Det finns en risk att de inför besöksförbud igen, om de skulle få in smitta på sina boenden.

– Om vi skulle få ett lokalt utbrott tänker jag att vi behöver titta på om det är aktuellt att införa besöksförbud, säger Linda Hammarström. 

Även Ödeshögs kommun planerar inför besöken. De har haft möten där de diskuterat kring hur besöken kan gå till under ordnade former. 

– Det är ett gemensamt ansvar för både verksamheten och de enskilda att vi inte utsätter de gamla för risken att smittas. Ansvaret ligger hos verksamhetsansvarig chef. Det vi får göra lokalt är att initialt titta på hur vi kan få det här att fungera under ordnade former, säger Åke Wännman, socialchef i Ödeshögs kommun. 

Beslutet väcker delade åsikter, enligt Åke Wännman.

– Det har varit efterlängtat hos många boende och anhöriga. Men det finns också de som är rädda. Risken ökar för att få in smitta på äldreboenden i och med besöken, säger han.

Thomas Åhlander, förvaltningschef i Mjölby kommun, vittnar också om en rädsla.

– Det finns de som känner en oro och tycker att det är läskigt. Det gör att vi måste belysa riskerna och hitta sätt att hantera dem, säger han. 

Mjölby kommun har påbörjat en riskanalys. Inom den tittar man på vad det finns för potentiella risker med att ta emot besökare igen. Det gäller även vad man kan göra för att minimera risken att smitta de äldre. 

Vad händer om det blir en smittspridning på era äldreboenden?

– Om det sker har vi inte gjort tillräckliga åtgärder. Får vi in en smittspridning hos oss måste vi smittspåra och få fram var den kommer ifrån. Socialstyrelsen skrev i sitt utskick att de ska komma med en checklista inför öppnandet av boendet. Den ska vara med i riskanalysen, säger Thomas Åhlander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!