Förändringen har varit på gång en längre tid. Investeringspengar är beviljade. Detaljplanen där marken görs om till industrimark är på samråd.
– Målet är att komma igång under 2023, säger Kjell Karlsson på kultur- och fritidsförvaltningen i Mjölby kommun.
Marken säljs till Toyota Material Handling för 10 miljoner kronor.
I Mjölby Södra IF råder blandade känslor inför flytten. I föreningen har man accepterat faktum att det blir en flytt, men vissa invändningar finns. Klubbens styrelse har velat att kommunen visar hur det ska se ut men det enda man fått veta är att det blir en elvamanna- och en niomannaplan med konstgräs och belysning.
– Då blir vi av med en liten plan för de minsta. Det vi fått från kommunen är ett löfte om två planer. Vi är inte nöjda med det, säger Anders Bergenstråle i föreningens styrelse.
Det är den nuvarande idrottsplanen vid Kungshögaskolan som är den mest troliga nya platsen för klubbens verksamhet. Han är orolig för att de boende i närliggande villor ska blir störda.
– Det kan bli rätt högljutt. Det är massor med barn som tränar. Vi frågade om kommunen har pratat med och frågat de boende. Men det behövde de inte fick vi till svar för området är klassat som idrottsområde. Det tyckte inte jag lät bra. Jag skulle förstå om boende protesterade.
– Vi föreslog en plats mellan villakvarteren i Sörby, för där bor det många barn. Men det avvisades, kommunen kanske vill ha fler villor där, tror han.
En alternativ plats som varit uppe till diskussion är fälten norr om Tunet mellan Jysk och kyrkogården.
Att få konstgräs har flera fördelar, främst att det förlänger träningssäsongen avsevärt. Men det finns även nackdelar, då vissa menar att det blir fler skador. Även miljömässigt kan det vara sämre.
Byggnaden med omklädning och kiosk vid Lundbyvallen är relativt nybyggd och uppfördes så att den är flyttbar. Den kommer enligt Kjell Karlsson att flyttas till Kungshöga och byggas ut med klubblokal.
Vad händer med Södragården?
– Den är ditflyttad och jag tror inte att den är skyddad. Huset ägs av Mjölby Södra men står på kommunens mark.
– Kommunen kompenserar klubben med motsvarande plats. Vi har fört dialog med dem i många år. Det har funnits flera alternativ, men vi landade i detta i samråd med klubben, säger Kjell Karlsson.
Har det även diskuterats en samlokalisering till Vifolkavallen?
– Det fanns med som ett alternativ från början, men vi har sett det som viktigt att sprida idrottsanläggningarna i staden för tillgänglighetens skull.
Och en helt ny idrottsplats?
– Vi har inte hittat någon lämplig sådan plats.
För Anders Bergenstråle och ordföranden Viktor Björk är Lundbyvallen speciell. Här bildades klubben 1948. Den har varit omgiven av natur och skog, som undan för undan naggats i kanten.
– Det var när Hallevadsgatan förlängdes och skog höggs ner som vi kände att det var en tidsfråga. Vi förstår ju att Toyota behöver plats. Men det var som att en idyll försvann, säger Viktor Björk.
Södragården har med åren förfallit, då klubben inte sett någon mening att renovera. En viss försämring tror de båda att en flytt leder till. Framför allt tycker de att kommunen varit dåliga med att visa upp hur en ersättningsanläggning kommer att te sig.
– Den kommande säsongen kan bli den sista hela fotbollssäsongen här.