I juli går giltighetstiden ut för bygglovet för de planerade nio radhusen på Kungsvägen i Mjölby. Den förre ägaren påbörjade bygget, fick ekonomiska problem och arbetena avstannade (se fakta nedan).
Den nya ägaren, mäklarfirman Per Boquist i Norrköping, köpte tomten för ett år sedan på exekutiv auktion med avsikt att ta över bygglovet och fortsätta bygget där det slutade.
Byggnadsinspektören och ställföreträdande stadsbyggnadschefen Krister Ramebäck har flera gånger efterlyst besked från den nya ägaren om hans planer.
– Det finns inte en chans att hinna färdigställa bygget före juli när bygglovet går ut. Det innebär att vi måste få in en ny ansökan, säger han.
I somras bad kommunen byggherren om att kontrollera skicket på den gjutna betongplattan och provtrycka de vatten- och avloppsinstallationer som finns. Kommunen ville se ett protokoll från en sådan inspektion för att kunna godkänna denna. Något sådant har man inte fått.
Inte heller har Krister Ramebäck fått svar på ett brev som skickades i höstas där han bad om besked sedan det framkommit att den nya ägaren hade ändrade idéer om byggets utformning. Per Boquist vill nu bygga lägenheter i stället för radhus.
– Jag har en projektledare som jobbar med detta. Han håller på att ta in priser från byggare och grävare. Inom ett par veckor vet jag mer, säger Per Boquist.
Planen är att bygga 18 lägenheter i de tre huskropparna i stället för de tidigare planerade nio radhusen. På samma byggyta skulle man alltså få in dubbelt så många bostäder.
– Vi försöker hitta det mest ekonomiska sättet att bygga, säger han.
Plattan är det, enligt Boquist, inget fel på . Den har man kontrollerat. Och bygglovet är inte heller något problem.
– Jag fick uppfattningen att det skulle förlängas. Men annars är det bara att vi skickar in en ny ansökan, säger han.
Så länge bygglovet gäller kan kommunen inget göra. Både Krister Ramebäck och byggnadsnämndens ordförande Anders Steen (C) uttrycker det som att kommunen är bakbunden av bygglovet.
Vad händer om ingen ny ansökan kommer in före juli?
– Vi får ta en diskussion med nämnden. Risken finns att det blir ett tillsynsärende och att det ställs krav på ägaren att återställa fastigheten. Men jag hoppas att vi kommer på banan igen, säger Krister Ramebäck.