Kommunen: Vi bedömer alltid om tolk behövs

Socialförvaltningen gör alltid en enskild bedömning om tolk behövs för att säkerställa att den enskilde förstår ett myndighetsbeslut.

Dacke stödboende. Här får Ftsum Zemere inte bo kvar.

Dacke stödboende. Här får Ftsum Zemere inte bo kvar.

Foto: Anna Bennich

Mjölby2021-07-06 20:00

Det säger Kristina Granlund som är chef för avdelningen individ- och familjeomsorg vid Mjölby kommuns socialförvaltning. Hon säger också att hon inte kan kommentera det enskilda fallet, där det råder sekretess.

– Kring enskilda ärenden lämnar jag inga kommentarer, det kan jag inte, säger hon.

Hur gör ni generellt med tolkhjälp i myndighetskontakter med unga flyktingar?

– Det finns inget hinder mot att använda tolk. Det är två olika situationer, antingen att myndigheten anser att man ska använda tolk, eller att den enskilde säger sig vilja ha den hjälpen, säger Kristina Granlund.

Om den enskilde tackar nej till tolk, hur gör ni då?

– Jag skulle säga att man får göra en enskild bedömning. Ibland behöver vi använda tolk för att säkerställa att den enskilde förstår.

Har ni gjort det i Ftsums fall?

– Det kan jag inte kommentera. Det är viktigt också att ha en bra dialog och ta hänsyn till den enskildes önskan. Man kan få hjälp både med att förstå ett beslut och att överklaga ett beslut.

Hon menar att om klienten överklagar ett beslut så får kan räkna med att hen förstått beslutets innebörd.

Enligt Kristina Granlund har kommunen en god beläggning på Dacke stödboende, där dels paviljongerna på Ramstadgatan ingår men även ett antal lägenheter på stan.

– Vi kan tillgodose det behov som finns i Mjölby.

Om det finns utrymme tar Mjölby kommun även placeringar från andra kommuner, men det rör sig om ett fåtal personer, enligt Kristina Granlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!